Egészség,  Kutya,  Tanácsok,  Táplálás

3+1 dolog, amit soha ne adj a kutyádnak

Tudjuk, hogy rendkívül nehéz ellenállni annak, amikor kutyusod hatalmas, szomorú szemeket mereszt rád, miközben főzöl, vagy épp valami finomságot falatozol. Azonban meg kell tanulnod ellenállni a kísértésnek! Nagyon sok olyan étel van ugyanis, amit mi bármikor fogyaszthatunk, kedvenceinknek azonban komoly gyomorbántalmakat okozhatnak, vagy akár fogyasztásuk az életükbe is kerülhet.

Most mutatunk neked négy olyan ételt, amit soha nem szabad kedvencednek adnod, bármennyire hatalmas szemeket is mereszt rád az ebédlőasztal vagy a konyhapult mellett sóvárogva.

 

Csokoládé

A csokoládé, vagyis a csokoládéban található teobromin nevű vegyület ránk, emberekre serkentően hat, kutyusok számára azonban fokozottan veszélyes lehet. Kis mennyiségben is okozhat hányással vagy hasmenéssel járó mérgezést, nagyobb dózis pedig szívritmus-zavarhoz, remegéshez, és a legrosszabb esetben akár halálhoz is vezethet. Kevesen tudják ráadásul, hogy a teobromin nem csak az étcsokoládéban és a tejcsokoládéban, de a fehércsokoládéban is megtalálható.

 

Hagyma

Csakúgy, mint a csokoládé a hagyma és a fokhagyma is tartalmaz egy bizonyos, kutyákra ártalmas vegyületet, a N-propil-diszulfidot. Ez a vegyület a teobrominhoz hasonlóan szívritmus zavarokat, vagy szapora légzést és vesekárosodást is előidézhet. Éppen ezért az édességek mellet kerüljük a nyers hagymát, vagy a hagymával, fokhagymával készült ételeket is, ha kedvencünk étkeztetésére kerül a sor. Még akkor is, ha kis mennyiségben kevésbé valószínű, hogy problémát okoz, mint a csokoládé.

 

Tejtermékek

A kutyusok egy része a macskákhoz hasonlóan érzékeny lehet a tejtermékekben található laktózra, ami hasmenést és gyomorgörcsöket okozhat, főként kölyökkutyáknál. Habár ez nem minden kutyára jellemző, mégis érdemes kerülnünk a tejtermékeket, főként a tejet, a joghurtot, és a tejfölt, ha szeretnénk elébe menni a problémának.

 

Nyers hús

A nyers hús fogyasztásának, ahogyan ránk, emberekre, úgy a kutyákra is káros hatásai lehetnek. A feldolgozatlan húsárun olyan paraziták telepedhetnek meg, melyek komoly gyomorbántalmakat vagy bélrendszeri megbetegedéseket is okozhatnak, ez pedig máj- és veseelégtelenséghez, vagy gyomorbántalmakhoz is vezethet, valamint hozzájárulhat az immunrendszeri zavarokhoz és a daganatos betegségek kialakulásához is.

 

IRÁNY A PETISSIMO!