Macska

3+1 ok, amiért imádjuk a cicákat – augusztus 8. a macskák világnapja

 A macskák világszerte több millió háztartás kedvencei. A kutyák mellett a legnépszerűbb háziállatok, éppen ezért nem véletlen, hogy még saját világnapjuk is van. A cicarajongók augusztus 8-án világszerte megünneplik kedvencüket. Ezen a napon általában a menhelyek is különleges befogadó akciókkal várják az új családtagra vágyó befogadókat.

De miért is imádjuk annyira ezeket a szőrös kis négylábúakat, amennyire?

 

Mert megnyugtatnak

Nincs jobb dolog egy munkával töltött, stresszes nap után, mint beülni a fotelba és egy csésze, tea mellett hallgatni az ölünkben kuporgó cica dorombolását. A kellemes, rezgő hangot, ami nem csak a kiscicákat, de minket, embereket is olyannyira megnyugtat, hogy akár álomba is merülünk a hatására.

Egyes tanulmányok ráadásul azt is bebizonyították, hogy a macskák dorombolása nem csak mentális, de fizikai egészségünkre is jó hatást gyakorol. Egy pihe-puha cica simogatása serkenti az oxitocintermelést, csökkenti a vérnyomást, és segít a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.

 

Mert szórakoztatnak

Tegye fel a kezét az, aki soha, még csak el sem mosolyodott volna egy-egy vicces, vidám cicás videó láttán. Ugye, hogy nincs ilyen közöttünk?

A macskák rengeteg furcsa, ám de számunkra, emberek számára szórakoztató szokással rendelkeznek. Imádnak játszani és igazi vadászok, ami a hétköznapokban sokszor humoros szituációkhoz vezet. Nem véletlen tehát, hogy a híres videómegosztók sikerlistáin a cicás tartalmak folyamatosan az élbolyt erősítik. És az sem, hogy a keresési eredmények szerint ezek a szőrös kis négylábúak a legnépszerűbb zenekaroknál is jobban teljesítenek a netezők körében.

 

Mert önállóak

A macskákat sokan azért szeretjük, mert minden humoros jellemzőjük ellenére méltóságteljes állatok, akiknek a háziasítás és a több ezer éves együttélés ellenére is sikerült megtartaniuk egy fajtától független jellemvonásukat: az önállóságukat.

Ez a tulajdonság pedig nem csak olyan apróságokban nyilvánul meg, mint az öntörvényű viselkedés. Egy cicát az esetek többségében sokkal nyugodtabban hagyhatunk egyedül, mint bármilyen más háziállatot. Akkor sem kell aggódnunk kedvencünkért, ha sokat dolgozunk, hiszen az unalmas, egyedül töltött órák nagy részét valószínűleg alvással fogja majd tölteni a lakás egy kényelmes, napsütötte módján.

 

Mert ők is imádnak minket

Sokan gondolják úgy, hogy a macskák erős személyiségük és öntörvényű életvitelük miatt kevésbé ragaszkodnak az emberhez, mint más háziállatok. Azonban a közelmúltban több tanulmány is bebizonyította, hogy ez a feltételezés téves, és a macskák is képesek annyira erősen kötődni gazdájukhoz, mint ahogyan az a kutyák esetében megszokott.

Fajtától és természettől is függ persze, hogy egy cica hogyan viszonyul az emberekhez, azonban alapvetően elmondható, hogy azok a macskák, akik megfelelő mennyiségű szeretetet kapnak gazdájuktól, minden esetben meghálálják majd a gondoskodást.

 

Miért fontos a macskák világnapja?

A cicák körül forgó ünnepet 2002-ben alapította a Nemzetközi Állatjóléti Alap. Célja pedig jóval több, minthogy ezen a napon több szeretettel, simogatással, és jutalomfalattal halmozzuk el kedvenceinket.

A macskák világnapjának lényege, hogy felhívja a figyelmet arra a több millió állatra, akik világszerte gazdátlanul élnek, és arra ösztönözze az embereket, hogy lehetőleg minél a menhelyeken található cicákra gondoljanak először, ha új házi kedvencet szeretnének maguk mellé venni. Hiszen sose feledjük el: akkor, ha örökbe fogadunk egy doromboló szőrgombócot, nemcsak rajta segítünk, de a saját hétköznapjainkat is boldogabbá és izgalmasabbá tesszük.

 

IRÁNY A PETISSIMO!