Kutya,  Táplálás

A csomagoláson lévő életkor igenis számít, a különböző szakaszban ugyanis más a kutyák tápanyag igénye

A házikedvencek táplálásával már több cikkünkben foglalkoztunk, ez a téma azonban kimeríthetetlennek tűnik. Az átlátható, egyértelmű információkkal abban szeretnénk segíteni, hogy gazdiként minél tudatosabban tudj választani a kínálatból. Ezúttal arra a kérdésre adunk választ, milyen szerepe van a csomagoláson feltüntetett életkornak, egyáltalán figyelembe kell-e figyelni ezt a számot.

 

Kölyökkorban fontos a testi és mentális fejlődés támogatása

Ahogyan a gyerekeknél, úgy a kölyökkutyáknál szintén sarkalatos pont a táplálék minősége. A tökéletes összetétellel ugyanis biztosítható az optimális testi, illetve mentális fejlődés. Amikor a kölyöknek már nincs szüksége a tejre vagy tápszerre, érdemes áttérni a starter termékekre, melyek magas energiatartalmuk mellett nagy mennyiségű esszenciális tápanyagot tartalmaznak. Az egyes tápok egyébként nemcsak összetételükben, hanem alakjukban is igazodnak a különböző fajtákhoz és az életkorhoz, mivel teljesen eltérő igényei vannak egy pár hónapos vagy éppen egy idős korba lépő kutyának.

 

A nagytestű kutyáknak más a tápanyag igényük

Az anyától való elválasztás után a legcélszerűbb a junior tápok mellett dönteni. Arra viszont figyelni kell, hogy a nagytestű fajtákat hosszú növekedés jellemzi, ebből fakadóan a tápanyagigényük is változó. A fejlődés intenzív szakaszában a giant puppy, később pedig a giant junior tápokat érdemes adni –mivel a csontok, ízületek helyett az izomzat kerül a fókuszba, amihez a táp alkalmazkodik. A kölyköknél a fejlődésen kívül a természetes védekező rendszer erősítésére is hangsúlyt kell fektetni. Ebben a korban az emésztőrendszer fejlettsége még nem tökéletes, ezért ennek segítése ugyancsak szempont a választáskor.

 

A táplálással elkerülhetőek a csontproblémák

Bármilyen idős a kutyusunk, az etetés során a mennyiségre kiemelt hangsúlyt kell helyezni. A kívánatosnál gyorsabb gyarapodás ugyanis nem tesz jót az egészségének. Ahogyan cseperedik, emelkedik a növényi eredetű táplálék iránti igénye, fokozatosan válik fogékonnyá a gabonakeményítő feldolgozására, ezzel párhuzamosan egyre kisebb mértékben lesz képes a laktóz lebontására. A növekedés kezdeti szakaszában különösen ügyelni kell a kalcium-, valamint a foszfor bevitelre, mellyel elkerülhetőek a csontproblémák. Ugyanakkor a túlzott bevitel sem tanácsos, ezért semmiképp ne adjunk kalcium készítményeket kiegészítésként.

 

ROYAL CANIN       IRÁNY A PETISSIMO