Macska

A fekete macska és a Halloween furcsa viszonya

Ahogy egyre inkább közeledik Halloween éjszakája, a fekete macskákkal kapcsolatos babonák is úgy kerülnek egyre inkább előtérbe. Olyannyira, hogy a cicák jelenlétéhez társított balszerencse már-már a testi épségükre is veszélyt jelent.

Cikkünkben pontosan ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a fekete cicák értékeire és szerethetőségére, hogy végre ők is megkapják azt a megbecsülést, amit valójában megérdemelnének.

 

Szegény fekete macskákról számos furcsa hiedelem kering a köztudatban

Mire gondolunk akkor, amikor egy fekete macska váratlanul elhalad előttünk a járdán vagy az úttesten? Megijedünk? Félelmet érzünk? Elkezdünk tartani attól, hogy valami rossz fog velünk történni?

Az éjsötét színű cicákkal kapcsolatos legrégebbi és leginkább ismert babona alapján, ha egy ilyen cirmos keresztezi valakinek az útját, akkor a fekete macska sátáni akadályt képez. Egyúttal elválasztja az embert Istentől, és elzárja az utat a mennyországtól is.

De nem ez az egyetlen hiedelem a köztudatban. A magyar néphit szerint például egyenesen boldogtalan lesz a házasság, hogyha az esküvői ceremónia ideje alatt fekete macska ül az oltáron. Persze valljuk be őszintén, manapság elég nehéz elképzelni ezt a helyzetet.

Ugyanakkor nem mindenhol tulajdonítanak feltétlenül negatívumokat a fekete macskáknak. A török hagyomány szerint például a közeledő fekete macska szerencsét hoz, viszont a távolodó vagy menekülő cirmos magával viszi a szerencsét. Az Egyesült Államokban és Angliában pedig egyöntetűen úgy gondolják, hogy a fekete macska igenis szerencsét hoz.

 

A fekete macska és a Halloween furcsa viszonya

Halloween közeledtével egyre inkább előtérbe kerülnek a babonák és a különféle népi hiedelmek. A jelenségnek pedig sok esetben a fekete macskák a kárvallottjai.

Mivel sok ember egyenesen a boszorkánysággal, a rossz szerencsével és a gonosz szellemekkel hozza őket összefüggésbe, ezért szerencsétlen cicusoktól sokan valósággal rettegnek. A jelenség olyannyira globális méreteket ölt, hogy néhány évvel ezelőtt mozgalom indult a kirekesztés visszaszorításának érdekében.

A folyamat eredményeként kapta október 27-e a Fekete Macska Nap elnevezést. A népszerűsítés érdekében #nationalblackcatday hashtag is terjedni kezdett október 27-e kapcsán.

Valljuk be, nagyon nem igazságos olyan babonák és hiedelmek miatt negatívan megkülönböztetni ezeket a cicákat, amelyek eredetéhez gyakorlatilag semmi közük sincs.

Nagyon is hasznos lenne tehát konkrét lépéseket tenni annak érdekében, hogy a menhelyeken és állatotthonokban lévő koromfekete macskák is nagyobb eséllyel találjanak maguknak szerető gazdát és biztonságot jelentő otthont.

 

Ezért vannak veszélyben a fekete macskák Halloween idején

Sajnos a jelek szerint még nagyon sok munka, erőfeszítés és összefogás szükséges ahhoz, hogy a fekete macskákra félelem és előítéletek nélkül tekintsenek a legtöbben. Pláne igaz ez annak a jelenségnek a tükrében, amely a Halloween időszakához köthető.

A menhelyek nagy részére ugyanis elmondható, hogy az év tizenegy hónapjában szinte alig tapasztalható érdeklődés a koromsötét cicák irányába. Aztán ahogy közeledik október utolsó napja, hirtelen ugrásszerűen megnő a cicák kapcsán jelentkezők száma.

A dolog hátterében sajnos egy felettébb aggasztó motiváció áll. Korántsem számítanak ugyanis alaptalannak azok a feltételezések, miszerint különböző sátánista szeánszok és fekete mágiával kapcsolatos rituálék kellékeként van szükség Halloween idején a fekete macskákra.

Az abszolút elítélendő célok teljesülésének megakadályozása érdekében a Noé Állatotthon már a tavalyi évben sem adott örökbe fekete cicát egészen november közepéig. Ezek a kis szőrmókok ugyanis nem ártottak senkinek sem a világon. Egyúttal arról sem tehetnek, hogy a balszerencsés kimenetelű eseményeket sok esetben az ő jelenlétükhöz kapcsolják.

Ők ugyanolyan szeretetre éhes cicák, mint az összes többi fajtársuk, és igenis megérdemlik a róluk gondoskodó gazdit, valamint a biztonságot adó otthont.

 

IRÁNY A PETISSIMO!