Kutya,  Macska

A Fővárosi Állat- és Növénykert rövid története

Budapest egyik legérdekesebb attrakciója, a Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világon legrégebb óta létező állatkerteknek. Az intézmény a hosszú évek során rengeteget fejlődött, és legalább ennyi viszontagságon is esett át. A parkot több, mint százötven éve alapították, és csupán 25 ma is létező, újkori állatkert előzte meg világszerte.

 

Elsők közt, a világ élvonalában

A Fővárosi Állat- és Növénykert létrehozásának gondolata először az 1800-as évek elején merült fel. A tényleges megalapítás azonban a forradalom és szabadságharcnak, valamint az azt követő elnyomásnak köszönhetően 1866-ig váratott magára.  Ekkor, egészen pontosan augusztus 9-én, déli harangszóra nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Budapest egyik, azóta is létező, legérdekesebb attrakciója.

A kertben a közönség már nyitáskor nemzetközi összehasonlításban is kimagasló gyűjteményt láthatott, mintegy ötszáz különféle állatot nézhettek meg, tizenegy nagyobb és számos kisebb állatházában, valamint a parkban kialakított, elkerített területeken.

 

Folyamatos fejlődés és furcsa attrakciók

A Fővárosi Állat- és Növénykert életében az első évtizedek a folyamatos fejlődésről szóltak. 1876-ra készült el az első oroszlánház, később a látogatók már elefántokkal, vízilovakkal és orrszarvúval is találkozhattak az intézmény lakói közt.

Talán kevesen tudják, de a XIX. század végén és a XX. század elején a park látványosságai közt nem csupán állatokkal, de emberekkel is találkozhatott a nagyközönség. Gyakorta léptek fel ekkortájt tűznyelők, kardnyelők és céllövő fenoménok is. A legfurcsábbnak azonban az úgynevezett “néprajzi mutatványok” számítottak, melyek keretein belül távoli kultúrák népeit, lappokat, sziúkat, és szingalézeket mutattak be a közönségnek. Ez az attrakció napjainkban már elképzelhetetlen lenne, azokban az időkben azonban nagyban hozzájárult az intézmény anyagi fenntarthatóságához.

 

Nehéz napok és modern idők

A Fővárosi Állat- és Növénykert legsötétebb napjait a II. világháború idején élte, az 1944-es bombázások és Budapest ostroma során a kétezer-ötszáz állatból alig több, mint két tucat maradt életben. A károk helyrehozása az ötvenes évek végéig húzódott, az újabb fénykor eljövetele pedig egészem a kilencvenes évek elejéig váratott magára.

Az ekkor útjára indult folyamatoknak köszönhetően mára az intézmény újra régi pompájában tündökölhet. Sőt, az épületek megújulása mellett az állatok kifutói is korszerűsödtek, tágasabbak, lakályosabbak lettek. Maga a park is modernizálódott, és ma már rengeteg új állatfajjal, érdekes rendezvénnyel csábítja a látogatókat.

Utóbbiak közé tartozik az ÉjszakáZoo nevű kezdeményezés, melynek lényege, hogy a látogatók az egyébként csak a nappali órákban bejárható intézményt különleges, éjszakai programok keretében este 7 és éjfél között is felfedezhetik.

 

IRÁNY A PETISSIMO!