Egészség,  Kutya,  Tanácsok

A halálos szúnyogcsípés – Szívférgesség a kutyáknál

Kis kedvencünk vidámmá teszi a mindennapjainkat és mindig mellettünk áll. Részese az életünknek, hóbortjaival és szokásaival olykor megörvendeztet, olykor az őrületbe kerget. De ez így van rendjén, ettől lesz az egyik legjobb barátunk és a családunk tagja. Az elvesztése emiatt olyan fájdalmas, éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük az egészségét.

 

Mert felelős kutyatartóként pontosan ez a feladatunk

A szívférgesség az egyik legkomolyabb probléma a kutyák esetében, de gondoskodással tehetünk a kór kialakulása ellen. Az egyik megoldás, hogy szezonális időszakban a szúnyogok, azaz a szívféreg lárváját terjesztő rovarok távol tartására alkalmas spot-on szert használjuk. A másik lehetőség, hogy olyan rácseppentős készítménnyel kezeljük a kutyánkat, amely a vérbe jutva képes elpusztítani a lárvákat, ez által megakadályozza a férgek kialakulását és szaporodását.

 

Hogy miért is fontos a megelőzés?

A szívférgek a tüdőartériákban, illetve súlyosabb esetben a jobb szívfélben találhatóak, ezért komoly légúti és szív eredetű megbetegedéseket okozhatnak. Ennek tünetei a probléma típusától függően igen különbözőek lehetnek – előfordulhat köhögés, nehezített légzés, hasvízkór, fulladás, ájulás. A kór egyes esetekben halállal is végződhet, éppen ezért rendkívül fontos, hogy fokozottan ügyeljünk a kedvencünk épségére.

 

Hogyan diagnosztizálható a probléma?

A szívférgesség megállapítása egy több lépcsős folyamat. A vérből vesznek mintát, amit mikroszkópos vizsgálatnak vetnek alá. A speciálisan előkészített mintából kimutatható a szívférgek lárvája, és ez ma már mindössze 10 perc alatt elvégezhető vizsgálat.

 

Egyáltalán miképpen alakulhat ki a szívférgesség?

A féreg nem terjed közvetlenül egyik állatról a másikra, a folyamatban a szúnyogok a közvetítők. Amikor ugyanis ezek a rovarok megcsípnek egy fertőzött állatot, a véráramból felszívják a szívféreg lárváit is. Amikor újra lecsapnak, egy úttal a fertőzött vért is továbbítják. A lárvák a következő hónapokban folyamatosan növekednek, a szív és a tüdő felé vándorolnak, majd a kifejlődött férgek élősködőként „élnek” és folyamatosan szaporodnak.

A kutyáink egészsége a mi kezünkben van. Nekünk kell gondoskodnunk a betegségek megelőzéséről, többek között a szívférgesség kialakulásáról. Amennyiben felelős gazdiként viselkedünk, biztosíthatjuk a kedvencünk hosszú életét.

 

IRÁNY A PETISSIMO