Kutya

A játékosság aranyérmese – Bemutatkozik a Golden retriever

Különböző elméletek léteznek a goldenek származásáról. A legnépszerűbb (és egyben legelfogadottabb) szerint Lord Tweedmouth skót birtokán tenyésztették ki a sima szőrű vizsla és a Tweed vízi spániel keresztezéséből. Szerettek volna megalkotni egy különleges teherbírású kutyát, amely remek a vízi zsákmány visszahozatalában – és ennek köszönhetően megszületett a Golden retriever.

 

Egy rendkívül társaságkedvelő négylábú

A golden barátságos és kiegyensúlyozott kutya, ugyanakkor roppant magabiztos és engedelmes. A természete visszafogott és békés, keveset ugat és igen jó az alkalmazkodóképessége. Kifejezetten értelmes állat, mindene a gazdája, akinek boldogságáért bármit megtesz. Éppen ezért hajlamos nagyon érzékenyen reagálni a szidásra, és rosszul viseli a gazdi távollétét is.
A Golden retriever nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában, szelídségének köszönhetően a kis lurkók kedvükre „nyúzhatják”. Érdemes tehát odafigyelni, mert a kutya rendkívül szereti a törődést, és ezért a folyamatos babusgatást is elviseli.
Jól kijön a többi állattal, tehát megfér más kedvencekkel egy háztartásban.

 

És amit még érdemes tudni

A goldenek könnyen taníthatóak, hiszen rendkívül intelligensek és gyorsan tanulnak. Az oktatásának azonban következetesnek és változatosnak kell lennie, a kutya érzékenysége miatt pedig főként a jutalmazásé és ne a szidásé legyen a főszerep.
A természetéből adódóan ez a kutya igazi örökmozgó. Bármikor kapható a játékra, szeret futni és labdázni, ráadásul az úszás is a kedvenc elfoglaltságai közé tartozik. Igazán kedveli az ügyességi próbákat és az érdekes kihívásokat, éppen ezért remek partner az edzésekhez és a sportoláshoz egyaránt.
A Golden retriever jelleme kifejezetten alkalmas arra, hogy mentő- vagy vakvezető kutyaként tevékenykedjen. Kedves természete, szelídsége és taníthatósága megbízható társsá teszik, akire bármilyen körülmény között számítani lehet. Ezek mellett azonban a nyomkeresésben is nagyszerű, ráadásul az „eredeti feladatát” a vízi vadak apportírozását is remekül ellátja.

 

A Golden retrieverről számokban és címszavakban

  • Magassága: kanok 56-61 cm; szukák 51-56 cm
  • Testtömege: kanok 30-38 kg; szukák 27-33 kg
  • Szőrzete: sima vagy hullámos, hosszú szálú
  • Színe: arany vagy krémszínű, illetve ezek egyéb árnyalatai

 

IRÁNY A PETISSIMO