Kutya

A kínai császár udvarából származó kutyus, aki levesz a lábadról

A shih-tzu amilyen kicsi, olyan életerős kutya. A nevének jelentése – oroszlán – hűen tükrözi a testfelépítését. A tenyésztése régi időkre nyúlik vissza, de csak 1933-ban mutatkozott be egy kiállításon.

 

Fokozatosan hódította meg a világot

A Távol-Keletről származó shih-tzu testfelépítése és az európai szemnek szokatlanul hosszú, tömör szőre biztos utat jelent a különleges kutyák kedvelőinek szívéhez. Eredetileg nem szerényebb helyen, mint a kínai császár udvarában élt kísérőebként és házőrzőként. A nevét a kínai mitológiában ismert egyik szereplőről, az oroszlánkutyáról kapta, ahol a buddhisták szent állaként tekintettek az oroszlánra.
Ebben a régióban a falifestmények és kárpitok bizonyítéka szerint már a 600-as években ismerték, Európában viszont csak az 1930-as években jelent meg. Eredetéről nagyon sok legenda terjedt el, annyi biztos, hogy a tenyésztését nagy odafigyelés ötvözte. Az alapokat figyelembe véve a ma ismert fajta Madame de Breuil közreműködésével alakult ki. Amerikába pedig a katonák közvetítésével jutott el, akik a II. világháború alatt találkoztak vele.

 

A külsejével és a megjelenésével belopja magát a szívünkbe

A robosztus, dús szőr mellé krizantémszerű széles, kerek fej és arrogáns tartás társul. A fajta nagy, lelógó fülét szintén hosszú szőr borítja, ezért olyan, mintha egybeolvadna a nyakával, a fején lévő szőrt a gazdik általában aranyos bóbitába kötik. A rövid, izmos végtagjait optikailag ugyancsak erősíti a szőrzete. Harmonikus sziluettjét annak köszönheti, hogy a farkának legmagasabb íve megegyezik a koponyájának felső pontjával. Egyébként az egész bundája napi rendszerességű ápolást igényel, de ha ehhez nincs türelmünk, a kutyakozmetikussal lenyírathatjuk, ezzel terrierhez hasonló megjelenést kölcsönözve neki. (A meleg, nyári hónapokban ennek praktikussági szempontjai is vannak.)

A shih-tzu személyisége alapvetően ugyan erős, merész, ennek ellenére inkább alkalmas játszótársnak, mint házőrzőnek, ami az intelligens, élénk, éber természetének köszönhető. Társas állat, akinek igénye van a szeretetre, illetve ő is hasonlóan viszonyul az emberekhez. Mivel aktív, ezért órákig képes sétálni, szívesen játszik a gyerekekkel, ugyanakkor az idősebbek mellett is jól érzi magát.

 

IRÁNY A PETISSIMO