Macska

A „legek macskája”, az abesszin

Abesszin macskával a házban egész nyugodtan búcsút mondhatunk az unalmas perceknek. Ezt a cicát ugyanis minden érdekli, pörög mint a búgócsiga és egész álló nap mosolyt csal az arcunkra.

Mindemellett rendkívül hálás a törődésért és gondoskodásért, egy kis játékra vagy tanításra pedig mindig kapható. Cikkünkben tehát a gyermekes családok számára nagyszerű választást kínáló abesszin cica jellegzetességeit mutatjuk be.

 

Akit a „legek macskájának” is hívhatnánk

Abesszin cicával a családban semmi esetre sem lesz unalmas az élet. Ő ugyanis gondoskodni fog róla, hogy a napok még csak véletlenül se fulladjanak a szürkeségbe.

A rendkívül aktív és érdeklődő természetéhez ugyanis kifinomult intelligencia társul. Érdeklődve figyeli a közvetlen környezetét, egyszerűen semmi sem kerülheti el a figyelmét. Dolgozzunk akár a laptopnál ülve, portalanítsuk akár a szekrényeket vagy teregessük éppen ki a frissen mosott ruhákat a szárítóra, ő minden bizonnyal résen lesz.

Persze, ha éppen úgy tartja kedve, akkor nagyon könnyen irányítja magára is a figyelmet. Úgy szökken a magasba, ahogy egy mókus ugrik egyik faágról a másikra, és persze a játékban sem ismer tréfát. Ezért is szokás rá egyszerűen csak mini pumaként hivatkozni.

Gondoskodó gazdiként ezért is fontos kellő időt szentelnünk a közös játékok rendszerességére. A cica ugyanis szinte bármire kapható lesz, köszönhetően a nyitott és érdeklődő természetének. Ugyanúgy vevő lesz arra is, ha valami újat szeretnénk tanítani neki. Olyannyira, hogy kellő türelemmel akár kutyákat megszégyenítő mutatványokra is képes lehet.

 

Jobb, ha az abesszint nem hagyjuk sokáig magára

Ahogy arra már fentebb is utaltunk, az abesszin macska kifejezetten aktívnak és érdeklődőnek számít. Éppen ezért nem igazán szabad hagynunk, hogy hosszabb időn keresztül unatkozzon. Ha egy egész napon át magára hagyjuk, akkor este a munkából hazaérkezve ne lepődjünk meg rajta, ha időközben kissé átrendezi a lakást.

Ezért is fontos, hogy a cica számára megfelelő életteret biztosítsunk. Kitűnő környezetet jelenthet például a számára egy nagyobb család gyerekekkel, hiszen a sok ember között nagy valószínűséggel mindig találhat magának játszópajtást.

Talán még ennél is jobb megoldás, ha a fokozott mozgásigényét más macskákkal, esetleg kutyusokkal élheti ki. Amennyiben van rá lehetőségünk és kapacitásunk, akkor tehát érdemes az abesszin mellett egy másik cicát is hoznunk a házba. Ketten ugyanis jobban ellesznek, és nem tesznek majd kárt a berendezésben sem, amíg mi távol vagyunk.

Ettől függetlenül nem árt, ha teszünk néhány kaparófát is a lakásba. Az abesszin ugyanis minden bizonnyal keresni fogja a lehetőséget a testének karbantartására, és ha nem szeretnénk kaparások nyomati felfedezni a drága bútorokon, akkor a kaparófák megmenthetnek minket a kellemetlen élményektől.

 

A gondozással nem lesz nehéz dolgunk

Az abesszin azon macskák közé tartozik, amelyeknek az ápolása és gondozása nem igényel túlzottan sok erőfeszítést. Az egyik fontos teendő vedléskor jelentkezik, amikor a kihullott szőrszálak eltávolításáról kell gondoskodnunk. Ehhez mindössze egy gumikefére van szükségünk.

Emellett évente egyszer ajánlott felkeresni az állatorvost, mégpedig a szokásos szűrővizsgálatok elvégzésének érdekében. Ha a cica előszeretettel jár ki felfedezni a környéket, akkor a különböző fertőző betegségek ellen is érdemes elvégezni az oltását.

Ami pedig a táplálását illeti, célszerű a minőségre törekedni. Mivel az abesszin húsevő állat, ezért sok egészséges fehérjére van szüksége.  Célszerű tehát friss húsban gazdag étrendet biztosítani a számára, amellyel gondoskodni tudunk a hosszú élettartamról.

 

IRÁNY A PETISSIMO!