Egészség,  Macska,  Táplálás

A macskáknak is szükségük van táplálékkiegészítőkre?

Tisztában vagyunk azzal, hogy a felgyorsult ritmusú világunkban az emberi szervezet számára elengedhetetlen a táplálékkiegészítők fogyasztása. Jogosan merülhet fel a kérdés, vajon ugyanez a helyzet fennáll-e a macskánknál is?

 

Minden ásványi anyagnak megvan a maga szerepe

A makronutriensekre hozzánk hasonlóan a cicáknak ugyancsak szükségük van, hiszen ezek az alkotók szinte minden fiziológiai reakcióban szerepet játszanak az enzimtermeléstől kezdve egészen az oxigén hatékony szállításáig. A fontos ásványi anyagok közé tartozik az információ áramlását segítő kalcium, amit a macskák számára a legfontosabb ásványok között tartanak számon. A sejtek energia ellátásához szükséges foszfor ehhez igazodik, míg a vas a mioglobin, illetve a hemoglobin előállításához szükséges. A cink a kollagén és a kreatin előállítása szempontjából jelentős, a kén pedig az egészséges, fényes szőrzetért felel.

 

A vitaminokról sem feledkezhetünk meg

A vitaminok elsődleges jelentősége az anyagcsere optimális működéséhez kötődik. Ezek egy része a táplálékkal kerül a szervezetbe, e mellett van olyan, amit az állat szervezete állít elő. Az A-vitamin a látás, a szem fény-árnyék viszonyához való alkalmazkodás miatt szükséges, de a szaporodásban, fehérjeszintézisben ugyancsak kiemelt jelentőséggel bír. A B-vitaminok közül a B8 a szőrzet, bőr egészségét, a B9 az optimális emésztést, a B6 a vérképző szervek működését, a B1 pedig az idegpályák fejlődését, illetve bizonyos szívproblémák gyógyulását segíti elő. A D-vitaminnak a kalcium, foszfor felszívódása, a csontok épsége szempontjából van jelentősége, az E-vitamin pedig a szabad gyökök képződését gátolja. Nem mehetünk el szó nélkül a K-vitamin mellett sem, ennek hiányában ugyanis vérzékenység alakulhat ki.

 

Előfordul, hogy kiegészítő termékekre van szükség

A vitaminokról, valamint az ásványi anyagokról elmondható, hogy a prémium eledelek elegendő mennyiségben tartalmazzák őket, érdemes ezek csomagoláson feltüntetett mennyiségét elolvasni. Előfordulhat azonban, hogy a szükséglet megnő egy-egy betegségből való kilábalás, emésztési problémák vagy étvágycsökkenés miatt.Ezekben az esetekben multivitamint és ásványi anyagokat tartalmazó kiegészítőkre van szükség.

Fontos, hogy ebben a kérdésben kérjünk tanácsot az állatorvosunktól, a feleslegesen adott táplálékkiegészítők ugyanis többet ártanak, mint használnak.

 

IRÁNY A PETISSIMO