Egészség,  Macska,  Tanácsok

A macskáknál jelentkező dysplasia kezelhető, de időben észre kell venned

Mivel az állatok nem tudnak szavakkal jelezni, ezért egyes esetekben igen nehéz kiszűrni, ha valamilyen betegség gyötri őket. A problémákat elsősorban a viselkedésükben mutatkozó változások vagy más szokatlan tünetek jelezhetik, amit lelkiismeretes gazdiként kiszűrhetsz.

 

A kedvenced neked kell igazán ismerned

A jelek észlelését követően a legjobb minél előbb felkeresni az állatorvost. Amennyiben igazán ügyelsz a macskádra, illetve tudod, hogyan viselkedik általában, könnyen észreveheted a gyanús jeleket. Talán te is hallottad már, hogy a cicákra egyébként fokozottan kell figyelni ebből a szempontból, mert a kutyákhoz képest lényegesen függetlenebbek. Ráadásul ritkán mutatják ki, ha valami bajuk van. Ahogyan minket, úgy őket is sok kórkép érintheti, de vannak olyan típusok, melyek nagyobb fenyegetettséget jelentenek számukra.

 

A dysplasia könnyen észrevehető

A könnyen észrevehető tünetek közé tartozik a merevség, sántaság, vagy a négy lábon való megállásnál mutatkozó nehézség. Ezek általában a csípő, a gerinc vagy az ízületek problémáira utaló jelek. Ide tartozik a macskákat érintő fejlődési rendellenességek közé sorolt dysplasiais, ami a csontos váz és az izomzat fejlődése közötti összhang felborulását jelenti. Az ízületi lazaság miatt az állat sokat ül, nincs kedve részt venni a játékban, ami gyanúra adhat okot. A dysplasia sajnos egy életre szóló rendellenesség. Az örökletes, kóros vázszerkezeti elváltozások idővel ízületi gyulladáshoz vezethetnek, ezért kiemelten fontos odafigyelni az intő jelekre.

 

Visszaadhatod cicádnak a mozgás örömét

Napjainkban több módszer van arra vonatkozóan, amivel az állapot stabilizálható, javítható, ezzel visszaadhatod cicádnak a mozgás örömét. A kórképre érvényes, hogy a korai felismeréssel enyhíthetőek a tünetek a megfelelő életmóddal, táplálással, illetve kezeléssel. Mivel nincsenek egyértelműen a betegségre utaló jelek, ezért mindenképpen ki kell kérni az állatorvos véleményét. A kellemetlen velejárókat enyhíti az ideális testsúlyra törekvés és a kiegészítő mozgásprogram. Utóbbinál kerülni kell az erőltetést, ugyanakkor a mozgásszegény életmódot is, hiszen a csípőízületek fejlődéséhez elengedhetetlen az optimális mennyiségű mozgás. A nem szteroid típusú, gyulladás-, és fájdalomcsillapító hatású porckopásgátló anyagokban gazdag táplálékkiegészítők szintén jó alternatívák.

 

IRÁNY A PETISSIMO