Egészség,  Macska,  Tanácsok

A macskáknál jelentkező szívizom elfajulás kortól független

A szívizom elfajulás a macskáknál fellépő olyan betegségek egyike, ami bármelyik életszakaszban megjelenhet. A fiataloknál minden előzetes, erre utaló jel nélkül ütheti fel a fejét – ez esetben veleszületett jelenségről lehet szó.

 

Három szakasz különíthető el

A betegségnek különböző szakaszai különíthetők el. A korai stádiumban a szív megduzzad, majd begyullad, a szívizomban pedig bevérzések jelennek meg. A hirtelen változások nagyon igénybe veszik a szívet, melyek akut szívszélhűdéshez vagy hirtelen halálhoz vezethetnek.
A középső szakaszban a szerv megnagyobbodik, egyes helyeken az izmot hegszövetek vagy más, rugalmas szövetek váltják fel. Ez azt okozza, hogy a szív pumpánkénti működése kevésbé lesz hatékony, amit a további növekedéssel igyekszik ellensúlyozni.
A végső szakaszban baloldali szívszélhűdés lép fel, majd a jobboldalon is kialakul a jelenség. Ez elsősorban 10 éves korban lép fel, bár ebben a tekintetben nagy a szórás.

 

Nem egyértelmű a kiváltó ok

A kiváltó okok tekintetében több lehetőség merült már fel. Ezek közé sorolható a vírusfertőzés, az autoallergia, a mérgek, valamint a taurin hiánya. A szívizom megvastagodása a szívkamrák elégtelen feltöltődéséhez vezet, illetve zavarja a pumpaként való működést, ezáltal szabálytalan szívritmushoz vezet. Ez az együttes légzési nehézségeket, a tüdőben és a hasüregben felhalmozódó folyadékot, vérrögöket eredményez. A kevésbé súlyos esetekben levertség, étvágytalanság tapasztalható, a korai szakaszban azonban bizonytalanok, nehezen megfoghatóak az erre utaló tünetek. Az első igazán aggasztó jel a szívelégtelenség, de ha odafigyelünk, észrevehetjük, hogy a macskánk reagál a testének jelzéseire és csökkenti az aktivitását. A kutyákra jellemző köhögés náluk csak ritkán észlelhető, a légzési problémák viszont észrevehetőek, mivel ilyenkor ülő helyzetben is nehezen vesznek levegőt.

 

A stádiumtól függ az eredmény

A keringés elváltozásait a hideg fülek, lábfejek jelzik, e mellett a pulzus gyors és gyengén tapintható, szabálytalan, lassú ütemű. A cica egyáltalán nem akar enni, ennek eredményeként lefogy, nagyon legyengül, sőt időnként felsír. A betegség kezelése meglehetősen összetett, az eredményesség a stádiumtól függ. Az orvosok az alacsony só-, magnézium-, illetve káliumtartalmú étrendek tanácsolják, ezen kívül vízhajtó szedését, amivel eltávolítható a felesleges folyadék. Érdemes fokozni továbbá a taurin bevitelét, a mozgást pedig minimalizálni.

 

IRÁNY A PETISSIMO