Egészség,  Macska,  Táplálás

A macskatápoknál is olvassuk el az összetevők listáját!

A házi kedvenceink optimális táplálása a megfelelő fejlődés alapját adja, ezért nem mindegy, milyen eledel kerül a táljukba. Ráadásul a macskák kifejezetten válogatósak ebben a tekintetben. Esetükben egyébként a fajtának nincs jelentősége, alapvetően minden cicának ugyanolyan igényei vannak.

 

Alapjában véve húsevők

A cicák – akárcsak eb társaik – húsevők, ha rajtuk múlna, mindent nyersen ennének, a nem megfelelő minőség azonban számtalan baj okozója lehet. A belsőségek közül a máj – a sertés kivételével – igazi macskáknak való eledel, nyers állapotban azonban hasmenést okozhat azoknál, akik nincsenek hozzászokva. A szív és a tüdő mellett főzést követően a velőt is fogyaszthatják, a színhúsok közül a vörös húsok – sertés, marha – nem ajánlottak, mert nem tudják rendesen megrágni.  Hetente egy alkalommal más állati eredetű fehérjeforrást is adhatunk nekik, például egy tojássárgáját, illetve főzött és szálkáktól megtisztított halat.

 

A táp kényelmes megoldás

A hétköznapok sűrű forgatagában elveszve könnyen előfordul, hogy a saját ebédünket sem tudjuk előre elkészíteni, így érthető módon a kedvencünkre sincs időnk főzni. Szerencsére egyszerű és gyors megoldást kínálnak a széles választékban rendelkezésre álló tápok, melyek konzerv, illetve száraz formában is elérhetők. Az, hogy melyiket részesítjük előnyben, rajtunk múlik, mindkét alternatíva mellett és ellen is találunk tanulmányokat. A száraz eledelek esetén kiemelten figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű víz kihelyezésére.

 

A hús legyen az első helyen

A választás során figyeljünk arra, hogy az összetevők listáján a hús szerepeljen az első helyen, míg sót minél kisebb arányban tartalmazzon az eledel. Nem mindegy a fehérje fajtája sem, mert ezek eltérő felszívódással rendelkeznek. A halak ideális zsír összetételét mindannyian ismerjük, ami természetesen a macskánk fejlődése szempontjából is előnyös, de előfordul, hogy négylábú kedvencünk elutasítja az ilyen termékeket. A változatosságra törekvés érdekében ebben az esetben válasszunk például bárányból nyert, könnyen emészthető fehérjéket tartalmazó tápot. A makrotápanyagokon túl ne feledkezzünk meg az emésztéshez nélkülözhetetlen a rostok beviteléről, illetve a vitaminokról és ásványi anyagokról sem. A foszfor, kalcium és magnézium mellett ügyeljünk az E-, D-vitamin, valamint a biotin bevitelre is. A felsoroltakat nem kell külön készítmény formájában megvennünk, ugyanis ma már találunk a piacon olyan prémium teremékeket, melyek mindezt tartalmazzák.

IRÁNY A PETISSIMO