Macska

A Ragdoll macska, a világ egyik leglazább cicája

A Ragdoll rendkívül különleges macskafajta, mely nevét is egy furcsa viselkedési jellemzőnek köszönheti. Egész pontosan egy reakciónak, amit akkor produkál, ha az ember kézbe veszi. Ha megemeljük a cicát, teljesen elengedi magát, és olyan laza lesz, mintha csak egy rongybabát tartanánk a kezünkben.

Hogy miért? Következzen most néhány érdekesség, amit lehetséges, hogy eddig Te sem tudtál a világ egyik legbarátságosabb macskafajtájával kapcsolatban!

 

Barátságos, odaadó és végtelenül laza

Világszerte macskatartók kedvence ez a különleges fajta, ami nem csak szépségének, de kedvességének is köszönheti népszerűségét. A burmai kandúr és a perzsa nőstény macska keresztezéséből született Ragdoll nyúlánk és elegáns testfelépítésű, nagyméretű cica.

Gazdájával szemben rendkívül odaadó, jámbor és barátságos. Intelligens, tanulékony, a kutyához hasonló természetű macskafajta. Szereti az ember társaságát, olyannyira, hogy gazdája kezében képes teljesen ellazulni, és úgy viselkedni, akárcsak egy gyermekjáték. Innen származik angol neve is, hiszen a Ragdoll jelentése nem más, mint rongybaba.

 

Minden példány szeme kék

A Ragdoll egyik különleges jellemzője, hogy minden fajtiszta példány tiszta, kék szemekkel születik. Ez pedig később sem változik sárgává vagy zölddé, mint ahogyan ez más macskafajták esetében történik.

A különböző cicák szemszínének sötétsége persze változó lehet, azonban fontos tudni, hogy erre a fajtára csak akkor jellemző a kéktől eltérő szín, ha nem teljesen fajtiszta példánnyal találkozunk.

 

Egyike a legnagyobb testű házimacskáknak

Ha korábban csak képen láttunk Ragdoll-t, nagy az esélye annak, hogy első személyes találkozásunk során meglepődünk hatalmas méretein. Ezt a fajtát ugyanis a norvég erdei macska és a MaineCoon mellett a világ legnagyobb házimacskái között tartják számon.Ezek az aranyos “kis” rongybabák apró, fehér szőrgombócként jönnek a világra, majd egészen négy éves korukig nőnek, nőnek, és folyamatosan csak nőnek.

Hatalmas méretük, több fajtával ellentétben, nem csak dús szőrzetüknek köszönhető. Egy kifejlett Ragdoll kandúr súlya sok esetben elérheti a 8-10 kilót is, és a nőstényekre is a 6-7 kilós testtömeg jellemző.

 

Az átlagosnál tovább élnek

A Ragdoll nem csak az egyik legnagyobb testű, de átlagosan az egyik legtovább élő házimacska is. A cicák életkora alapvetően változó lehet, környezeti tényezőktől és életkörülményektől is függ. Egy átlagos házimacskának nagyjából 10-15 évet szoktak jósolni.

Egy Ragdoll ezzel szemben nyugodt körülmények között akár 15-20 évig is boldogan elélhet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a világ egyik legöregebb macskája, aki 31 évet élt, szintén egy „rongybaba” volt.

 

Csak akkor nyávognak, ha muszáj

Ha lakásban szeretnénk macskát tartani, az egyik legjobb választás méretei ellenére is a Radgoll lehet. Ezek a cicák ugyanis nem csak barátságosak, de rendkívül csendesek is. Családtagjainkat és szomszédainkat sem zavarják hangos nyávogással, és valóban csak akkor jeleznek, ha valamire feltétlenül szükségük van.

Éppen ezért azonban a hangosabb macskafajtáknál több odafigyelést igényelnek. A Ragdoll sokszor akkor sem nyávog, ha beteg, vagy fájdalmai vannak. Figyeljünk hát oda az egyéb, apró jelekre, és próbáljuk meg minél jobban megismerni, kitapasztalni cicánk testbeszédét!

 

Neveléstől és gondoskodástól függően ugyanis hozzánk, emberekhez hasonlóan minden macska természete változó lehet. Fajtától függetlenül akadnak cicák, akiknek társaikkal ellentétben több odafigyelésre, szeretetre és törődésre lehet szükségük. És nincs ez másképp az olyan, alapvetően kiszámítható fajták esetében sem, mint a Ragdoll.

 

IRÁNY A PETISSIMO!

 

ragdoll macska
ragdoll macska