Egészség,  Egészség,  Kutya,  Macska

A szeretet és az egészség kéz a kézben járnak

Szeptember utolsó vasárnapja a szív egészségének jegyében telik

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára. A szív és érrendszeri megbetegedések azonban nem csak minket, embereket érinthetnek.
Házi kedvenceinkre legalább akkora veszélyek leselkednek, mint ránk. A probléma viszont némi odafigyeléssel és szeretettel könnyedén megelőzhető.

 

A kutyák vannak leginkább veszélyben

Az állatok szívét több, súlyos betegség is veszélyezteti. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a főként kutyákat érintő szívférgesség. A szívférgesség egy élősködő által okozott megbetegedés, mely fertőzött szúnyogok csípése útján terjed.A parazita lárvái a csípéssel a véráramba jutnak, és megtelepszenek az állat szívben, valamint a környező erekben, ahol szaporodni kezdenek. A kifejlett féreg évekig elélhet a gazdatestben, és akár 30 cm hosszúságúra is nőhet. Sajnos a szívférgesség a kezdeti időszakban tünetmentes, ezt követi később a fáradékonyság, a köhögés, az abnormális tüdőhangok.

A kutyák szívférgességét könnyű megelőzni, azonban annál nehezebb és költségesebb megszabadulni a parazitától. Diagnózisa sem egyszerű, ám, amennyiben a fertőzés kezeletlen marad, abba a legtöbb eb bele is halhat.
A megelőzésben azonban már több, kifejezetten kutyák számára fejlesztett, szer is segítségünkre lehet. Ilyen például a külső élősködők elriasztására szolgáló Advantix oldat, mely nem csupán a bolhák, kullancsok, és szőrtetvek, de a szúnyogok ellen is hatásos védelmet nyújthat.

 

Odafigyeléssel a legtöbb probléma megelőzhető

Sajnos nem a szívférgesség jelenti az egyetlen veszélyt, mely kedvencünkre leselkedik. A szívizom gyengesége és a szívbillentyűk elégtelensége kutyák és macskák esetébe is súlyos veszélyt jelenthet.
Ilyen és ehhez hasonló betegségek esetén a probléma sokrétű, akár születési rendellenességből is adódhat, azonban a leggyakoribb ok az életmód- és táplálkozásbeli hibákban keresendő. A mozgás hiányából és a nem megfelelő étkezésből adódó elhízás súlyos gondokat idézhet elő házi kedvencünknél, és a vese, a máj, valamint a gyomor elégtelenségei mellett leginkább a szívet képes megviselni a legjobban.

A megoldást minden esetben az jelenti, ha elébe megyünk a problémának. Amennyiben biztosítjuk kedvencünknek a teljes, egészséges élethez való mozgásteret, valamint odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, abban az esetben jóval kisebb lehet az esélye a súlyos szív és érrendszeri rendellenességek kialakulásának. Akkor pedig, ha háziállatunkon felfedezzük az egészségkárosodás első jeleit, ne hezitáljunk. Mindenképp forduljunk állatorvosunkhoz, amilyen gyorsan csak tehetjük, hiszen lehetséges, hogy élete forog kockán.

 

IRÁNY A PETISSIMO!