Macska,  Táplálás

A szőrlabda képződés és megelőzése

A lakásban tartott macskák idejük mintegy 30 %-át töltik önmaguk ápolásával átlagosan. Eközben nagy mennyiségű szőrt nyelnek le mivel nyelvük felülete nagyon érdes a horogszerűen hátrafelé irányuló papillák miatt. Fokozott szőrnyeléssel különösen a tavaszi-nyári időszakban lehet számolni, mivel főleg ilyenkor vedlenek a cicák.

 

Ha a szőrszálak össze tudnak tömörülni és közéjük meg nem emésztett eleség maradványok is kerülnek a cicák emésztőrendszerében, akkor alakulhatnak ki a szőrlabdák. A lenyelt szőrszálakat gyakran visszaöklendezi és kihányja a cica. Ez azonban nem mindig a legmegfelelőbb helyre és időben történik, nem kevés bosszúságot okozva a gazdinak. A lenyelt szőrszálaknak a szervezetből való távozásának másik lehetősége, ha azok kiürülnek a bélsárral. Sajnos azonban egyes esetekben a lenyelt szőrszálakból szőrlabdák állnak össze, amelynek súlyos következményei lehetnek.

Előfordulhat, hogy bélsárürítési nehézség, székrekedés lép fel, ezért csökkenhet a cica étvágya, vagy akár teljesen étvágytalanná is válhat. Még veszélyesebb az, amikor a szőrlabda már a vékonybélben alakul ki és ott el is akad, amelynek vékonybél-elzáródás lesz a következménye. Ebben a betegségben akár el is pusztulhat a cica, ha nem kerül idejében állatorvoshoz és nem operálják meg.

© Copyright ROYAL CANIN

Régóta ismert tény, hogy a macskák előszeretettel „legelnek” füvet, hogy a lenyelt szőrszálakat könnyebben ki tudják hányni. manapság vannak azonban olyan korszerű, úgynevezett gondoskodó („Hairball care”) tápok, amelyek összetételüknél fogva megkönnyítik a megevett szőrszálak kiürülését az emésztőcsőből illetve megakadályozzák a szőrszálak szőrlabdává való összeállását.

Az ilyen tápokban nagyobb mennyiségben található a Psyllium (Útifű) nevű növény magjának és maghéjának őrleménye. Ez a különleges alapanyag kifejezetten nyálkásító, zselésítő hatású. Így meg tudja akadályozni, hogy a gyomorban és a belekben levő szőrszálak összetapadjanak és összeálljanak szőrlabdákká. emellett elősegítik azok távozását is.

A tápban jelenlevő oldhatatlan rostoknak is nagy szerepük van a szőrlabdák elleni küzdelemben. A cellulóz rostok képesek nagy mennyiségű vizet megkötve elősegíteni a megfelelő bélmozgásokat és a szőrszálakat is tartalmazó béltartalom megfelelő tovahaladását.

Arra figyeljünk oda, hogy az ilyen speciális tápokat még idejében kezdjük etetni, mielőtt még a fokozott szőrhullás elkezdődne. Vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy néhány hetes etetés után az ilyen tápokkal el lehet érni azt, hogy a bélsárral könnyedén kiürülő szőrszálak mennyisége akár a duplájára is nőhet jóval kisebb esélyt adva arra, hogy veszélyes szőrlabda képződhessen.

 

IRÁNY A PETISSIMO!    ROYAL CANIN HAIRBALL

 

© Copyright ROYAL CANIN