Egészség,  Macska,  Tanácsok

A szőrlabda képződése normális, azonban néha baj is lehet belőle

A néhanapján előforduló szőrlabdák a legtöbb cica esetében nem jelentenek problémát. Sőt, a felköhögött gombócok az egészséges és a rendszeres tisztálkodás normális jelei. Abban az esetben azonban, ha a szőrlabda egyáltalán nem, vagy csak hányással távozik kedvencünk szervezetéből, már lehet okunk némi aggodalomra.

 

A szőrlabda kialakulásának oka a rendkívül egyszerű. A lakásban tartott macskák nagyjából napi idejük 30%-át töltik önmaguk ápolásával, tisztálkodással. Mivel a cica nyelvével mosakszik, elkerülhetetlen, hogy szőr kerüljön a szervezetébe. Ez a szőr alakul emésztetlen étel darabokkal keveredve csomókká az állat emésztőrendszerében, majd később, egészséges esetben szájon át, vagy bélsár formájában távozik a szervezetből. Azonban előfordulhat olyan eset, amikor hogy túlságosan felgyülemlik a bélrendszerben. Ilyenkor a szőr sajnos elzárhatja a táplálék útját és étvágytalanságot, szorulást, akár bélelzáródást is okozhat. Az olyan, hosszabb szőrű macskafajták esetében, mint a perzsa macska vagy az abesszin, ráadásul jóval gyakoribb jelenség a szőrlabdák kialakulása. Ezért érdemes figyelni azokra a jelekre, melyek komolyabb, szőrcsomók által előidézett gyomorpanaszokra utalhatnak.

 

Mi a teendő abban az esetben, ha a szőrcsomók nem távoznak kedvencünk szervezetéből?

A szőrlabdák kialakulásának megelőzésére hatásos mód lehet a gyakori fésülés, ami segíti megszabadulni a macskát az elhulló szőrtől. Gyomorproblémák esetén jó ötlet lehet a cicafű vásárlása, melynek rendszeres rágcsálása segíti kedvencünket az emésztésben, a nem kívánt szőrlabdák kiöklendezésében.
Abban az esetben azonban, ha némileg biztosabb módon szeretnénk felvenni a harcot a bélelzáródást okozó szőrlabdák ellen, a Bezomax szőrlabda eltávolító paszta használata is javasolt. A készítmény koncentrált állapotban tartalmaz olyan természetes hatóanyagokat, melyek segítenek abban, hogy a macska bélrendszerében ne alakulhassanak ki elzáródást okozó szőrgolyók. Ráadásul abban az esetben is alkalmazható, ha a baj már megtörtént, és szeretnénk megszabadítani kedvencünket az őt gyötrő gyomorproblémáktól.

Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy a bélelzáródás veszélyes lehet, és amennyiben cicánk huzamosabb ideje öklendezik, étvágytalan, testsúlya folyamatosan csökken, és székrekedéssel vagy folyamatosan hasmenéssel küzd, mindenképp forduljunk állatorvoshoz.

 

IRÁNY A PETISSIMO