Kutya

A védelmező szerepére kiválóan alkalmas kuvasz

A kuvasz manapság már kevésbé ismert a kutyatartók körében. Pedig volt idő, mikor meghatározó szerepet töltött be a magyar családok életében azáltal, hogy nagyszerű őrző-védő ösztöneivel, és példamutató lojalitásával félelmet nem ismerve óvta a házak környékét.

Hihetetlen szellemi és érzelmi intelligenciája, illetve rendkívül jól használható jellemvonásai miatt feltétlenül úgy éreztük, hogy egy bejegyzés erejéig méltatnunk kell az erényeit.

 

Tekintélyt parancsoló, erőteljes testalkat és személyiség

A kuvaszt bátran sorolhatjuk a nagytermetű pásztorkutyák közé, elvégre a kanok marmagassága akár a 72 centimétert is elérheti. De nemcsak a magassága tekintélyt parancsoló, a testalkata is meglehetősen izmos, erős és feszes.

Ehhez a kifejezetten sportos és erőteljes testfelépítéshez egy kiegyensúlyozott, teljes mértékben megbízható személyiség társul. A kuvasz ugyanis rendkívüli módon képes ragaszkodni a gazdájához, emellett ugyanilyen odaadással védi a család többi tagját is.

Ahol ő vigyáz a ház lakóira, vagy az ingatlan értékeire, oda idegeneknek nem igazán tanácsos a belépés. Nem is csoda, hogy előszeretettel alkalmazzák őrző-védő célokra akár családi házaknál, akár nagyobb telephelyeken is.

Ebben a fajta minőségében tovább erősíti őt a rá jellemző bátorság, illetve a személyiségének sokszor hatalmaskodó jellege.

 

Engedelmes védelmező és melegszívű társ

Az őrző-védő ösztöneit remekül szemlélteti az a tény, hogy még az ételt is képes azonnal otthagyni, hogyha bármilyen idegen, számára gyanús hangra lesz figyelmes. Sőt, ugyanúgy kibújik a kellemes simogatásból is, ha zajt hall, vagy veszélyt érzékel.

Mindezt nem kötelességtudatból teszi, számára ez valódi örömöt okoz. Egyszerűen arra született, hogy ő legyen a védelmező.

Ez a fajta tudatosság a kölykökből akár már négy hónapos korukban is előjöhet. A kis kuvasz már ebben a korban is képes megugatni a kerítésnél megálló idegeneket. Emellett felnőtt kutyákat megszégyenítő módon morog az utcán közlekedő, zajosabb járművekre is.

Szereti érezni az erejét, a hatalmát, és természetesen mindig büszkén fogadja a kiváló szolgálataiért járó jogos dicséretet.

Ami a taníthatóságát és a formálhatóságát illeti, leginkább a nyugodt, direkt módon történő, és következetes tanítást igényli. Fontos számára, hogy a gazdája szellemileg és testileg is erős legyen, akire úgymond fel tud nézni, és elfogadhatja az utasításokat.

Amennyiben ilyen társra lel, akkor rendkívül nyitottan áll a fejlődéshez, és remekül reagál a tanításra.

 

Aki mindig igényli az emberi kapcsolatot

A kuvasz, habár kiválóan megállja a helyét a védelmező szerepében, a folyamatos emberi kapcsolatot nagyon is igényli. Kifejezetten fontos a számára, hogy mindig legyen kit védenie a mindennapok folyamán.

A gazdájára tekint vezérként, de ugyanilyen szoros kötelék fűzi a gazdi hozzátartozóihoz is, akiket igyekszik megóvni minden betolakodótól. Ha más kutyák is vannak a környezetében, felettük mindig ő törekszik a domináns pozícióra.

A szerepe bármekkora komolyságot is követel meg tőle, azért időnként ő is szívesen játszadozik. Kifejezetten kedveli például az olyan csínytevéseket, amivel játékos formában tudja egy kicsit cukkolni a gazdit.

Bezzeg, ha saját magával kapcsolatban érez igazságtalanságot, akkor nagyon könnyen meg is sértődik. Ilyenkor valósággal elpártol egy időre az őt megbántó személytől, és másik családtagnál igyekszik vigaszt keresni.

A kanok pedig mindemellett nagyszerű apák is, akik türelmesen képesek elviselni a kölykök sokszor kellemetlen harapásait és karmolásait is.

Egy szó, mint száz, hogyha egy megbízható és hűséges házőrzőre vágyunk, aki mindemellett a legjobb barátunk is lehet, akkor a kuvasz kitűnő választás lehet a számunkra.

 

IRÁNY A PETISSIMO!