Kutya

Ahogyan egy munkahely valóban kutyabarát lehet

A kutyabarát munkahely, mint kifejezés szinte elképzelhetetlen lett volna néhány évtizeddel ezelőtt, amikor az ebek csakis kizárólag házőrzőként voltak jelen a gazdik közelében. A modern gondolkodás és életforma következtében viszont lassan kis hazánkban is kezd teret hódítani ez a kezdeményezés.

Na de mit is takar a „kutyabarát munkahely” elnevezés? Milyen hatással lehet a jelenség a kutyusokra, a gazdikra és a munkatársakra? Vannak-e írott vagy íratlan szabályai, és miként képes hatni az irodában uralkodó hangulatra, illetve a produktivitásra az ebek jelenléte?

Rövid bejegyzésünkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

 

Mitől lesz egy munkahely kutyabarát?

Kutyabarátnak nevezzük azokat a munkahelyeket, ahol a dolgozók tetszés szerint magukkal vihetik a kedvencüket a munkába. Mindez első olvasásra talán merész ötletnek tűnik, de a tőlünk nyugatra tapasztalt pozitív példák hatására szép lassan hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni ez a kezdeményezés.

A jelenség hátterében egyrészt az áll, hogy a kutyusok manapság nagyobb népszerűségnek örvendenek gazdáik körében, mint korábban bármikor. Emellett a munkaerőpiacon tapasztalható alacsonyabb számú potenciális jelölt miatt a munkáltatók is igyekeznek minél inkább a dolgozók kedvében járni.

Kutyabarát munkahelynek lenni manapság trendi. Azt sugallja a kívülállók számára, hogy a mi cégünk egy nyitott, elfogadó és barátságos hely, ahol szívesen látnak mindenkit és rendszerint kellemes légkör uralkodik.

 

Milyen hatások figyelhetők meg a kutyabarát munkahelyek környezetében?

Talán mondanunk sem kell, hogy ennek a kezdeményezésnek a legnagyobb haszonélvezői maguk az ebek. Egy kellően szocializált és emberekhez szokott kutyus ugyanis valósággal repes az örömtől, ha kicsit kimozdulhat otthonról és az egész napot a gazdival töltheti.

Jól jár a dolgozó is, mert egyrészt nem kell több órára elszakadnia a kedvenctől, másrészt a kutyuli elhelyezéséről és a biztonságáról sem kell külön erőfeszítéseket téve gondoskodnia.

Amennyiben a munkatársak kellően nyitottak, akkor a közeg is profitálhat egy-egy kutyus rendszeres jelenlétéből. Az intelligens és jól nevelt ebek ugyanis aranyosak, nyugalmat árasztanak és az embernek már attól jó kedve lesz, ha csak rájuk néz.

Amennyiben sikerül megtalálni a helyes arányokat és a kutyus is jól tűri az irodai közeget, akkor kitűnő feszültségoldóként is funkcionálhat. Egy-egy stresszes telefonhívás vagy értekezlet után rögvest oldódik a hangulat, ha a helyiségben lévő kedvencre pillantunk.

 

Íratlan szabályok, amelyek betartása mindenki érdeke

Egy kutyabarát munkahely tehát nagyszerű lehet minden érintett számára, de csak akkor, ha betartjuk az íratlan szabályokat.

Az első és legfontosabb, hogy a kutyusok elfogadását az irodában először a vezetésnek kell gondosan előkészítenie és csak akkor jóváhagynia, ha minden feltételt megfelelőnek talál. Fontos tiszteletben tartani azoknak a munkatársaknak a véleményét is, akik bármilyen oknál fogva kevésbé érzik jól magukat az ebek társaságában.

Nem szabad őket emiatt megbélyegezni vagy kirekeszteni. Olyan megoldást kell inkább találni, amellyel minden érintett fél azonosulni tud.

A kutyatulajdonosoknak nem árt előre egyeztetni arról, hogy ki melyik nap viszi magával munkába a kedvencét. Ha ugyanis egyszerre két-három kutyuli hirtelen összetalálkozna, abból aztán nem kis kalamajka keletkezne. Pontosan ezért célszerű kidolgozni egy naptárhoz hasonlító, és jól dokumentált beosztást.

Fontos, hogy az irodában tartózkodó négylábút csakis az engedélyezett területre engedjük, és mindig tartózkodjon a közelünkben. Az ivóvízéről gondoskodjunk, és időnként azt sem szabad elfelejtenünk, hogy bizony neki is vannak biológiai szükségletei.

Figyeljünk rá, hogy a mellettünk tartózkodó kutyus ne zavarjon senkit sem a munkavégzésben, hanem nyugodtan pihenhessen egy nekik kényelmes helyen. Ha sikerül megteremteni számára a megfelelő feltételeket, akkor rövid idő alatt nagy kedvenccé válhat az irodában is.

 

IRÁNY A PETISSIMO!