Egészség

Akik értünk adták életük – április 24, a kísérleti állatok védelmének világnapja

Élelmiszerek, gyógyszerek, tisztálkodási szerek. Néha bele sem gondolunk, mennyi olyan termékkel találkozhatunk a boltok polcain, melyek kidolgozása során állatkísérleteket alkalmaznak. Annak ellenére is, hogy a tudomány számára sok esetben létezne más, állatbarát megoldás is.

Erre a problémára hívja fel a figyelmet a Kísérleti Állatok védelmének világnapja, melyet az állatvédők kezdeményezésére 1979 óta minden év április 24.-én tartunk.

 

Az állatkísérletek jelentősége

2013-ban, Oroszországban különös emlékművet emeltek egy genetikai kutatóintézet közelében. A körülbelül 1,8 méter magas talapzaton álló szobor egy szemüveges egérkét ábrázol, aki kötőtűk segítségével épp egy DNS-lánc megalkotásán munkálkodik. Az emlékmű célja, hogy kifejezze a tudomány háláját a kísérleti állatok iránt, amiért életüket adták a genetika és az orvostudomány fejlődéséért.

A gesztus megható, és rávilágít arra, hogy az állatkísérletek egészségügyben betöltött szerepe sajnos nagyon nehezen lenne állatbarát megoldásokkal pótolható. Akadnak azonban olyan területek, ahol az erőszakmentes megoldás is alternatívát jelent, azonban mégsem teszünk lépéseket afelé, hogy ez hatékonyan működhessen is.

 

A hadiipar és a kozmetika a legsúlyosabb terület

Az állatvédők által elénk tárt probléma sajnos nagyon is valós, és az adatok önmagukért beszélnek. Évente mintegy 100 millió állaton végeznek kísérleteket. Ezek 63 százaléka hadászati célokat szolgál, 31 százalékukat kozmetikai szerek tesztelésére használják, és mindössze 6 százalékukat végzik gyógyászati célból.

Számos országban alkalmaznak még a mai napig is állatkísérleteket kutyákon, macskákon, majmokon, nyulakon, és egyéb négylábúakon is, melyekről rengeteg, sokkoló bizonyíték látott már napvilágot. Az, hogy a termékek tesztelésének eme formája hogyan lenne hatékonyan megelőzhető, meglehetősen megosztó kérdés. Az állatvédők egy része a teljes bojkottot látja megoldásnak, és azt javasolják, a szóban forgó cégek termékeit egyáltalán ne vásároljuk. Szinte mindenre létezik ugyanis erőszakmentes alternatíva, sok esetben azonban sajnos nehezebben, vagy drágábban elérhetően.

 

Az út hosszú, de járható

Az állatvédő szervezetek és állatbarátok nyomására egyre több cég próbál erőszakmentes alternatívát találni termékeinek tesztelésére. Azonban addig, hogy az állatkísérletek száma valóban a szükséges minimumra csökkenjen, sajnos még nagyon hosszú út vezet.

A kitartó munkának köszönhetően azonban egyre több országban szabályozza komoly, kormányzati döntés az állatkísérleteket, és ösztönzi a humánusabb, erőszakmentes tesztelési formát. Az irány jó, és bízunk abban, hogy a jövőben egyre többen ismerik majd fel azt, hogy az állatkísérletek számát kizárólag az elkerülhetetlen minimumra kell korlátozni. A legtöbb esetben ugyanis akad olyan alternatíva, mely hosszú távon is fenntartható, anélkül, hogy bárkinek fájdalmat és szenvedést okoznánk vele.

 

IRÁNY A PETISSIMO!