Egészség,  Macska,  Tanácsok

Amikor már nincs mit tenni – Macskák és a fertőző hashártyagyulladás

A cicák, akárcsak minden más élőlény, megannyi veszélynek vannak kitéve. Amennyiben szeretnénk, hogy kedvencünk sokáig az életünk részese maradjon, gondoskodnunk kell a megelőzésről, hogy a szeretett négylábú minden komolyabb bajt elkerülhessen.

 

Többek között a fertőző hashártya-gyulladást

A röviden csak FIP-ként emlegetett betegség rendkívül komoly probléma, ugyanis máig nincs tökéletes gyógymód a kezelésére. A megfertőződött cicák nem gyógyíthatók, a kór végkimenetele minden esetben a halál. Szerencsére ez egy ritka megbetegedés, hiszen a kialakulásához több dolog együtt állása szükséges – kell egy már fertőzött, és egy legyengült immunrendszerrel rendelkező macska.

 

A fertőző hashártya-gyulladás kórtana

A legtöbb fertőzött macska nem mutat klinikai tüneteket, maximum egy enyhe hasmenés jelentkezik. Esetükben ugyanis a koronavírus csak a bélbolyhok csúcsán található, egyébként is elpusztuló hámsejteket támadja meg. A probléma gyors „kezelésében” pedig az immunrendszer falósejtjei is részt vesznek.
Előfordul azonban, hogy a falósejtekbe kerülő koronavírusok nem pusztulnak el, így pont ezek segítségével a vírus továbbterjed a szervezetben. A véráramba kerülve a kórokozó eljuthat a szervezet különböző részeibe, amire reagálva csak még több falósejt termelődik. Ennek következtében a probléma azonban nem csökken, éppen hogy még komolyabbá válik – a különböző szervek működésképtelenné válnak.

 

Miképp terjed a betegség?

A FIP általában olyan környezetben alakulhat ki, ahol ötnél több macska él együtt. A vírus átvitele jellemzően a fertőzött bélsáron keresztül történik, vagyis a közös macskavécé használata során következik be. A koronavírust hordozó négylábú nem betegszik meg, azonban a legyengült immunrendszerű társát pillanatok alatt képes megfertőzni.

 

Az árulkodó jelek

A fertőző hashártya-gyulladás során az érintett szervek működészavara alakul ki, amely lázat, étvágytalanságot, fogyást eredményezhet. Emellett pedig, az ún. nedves gyulladás során, a hasban és a mellüregben sárga színű folyadék felhalmozódása is előfordulhat.

 

Amit gazdiként tehetünk

A FIP gyógyíthatatlan betegség, éppen ezért gazdiként elsősorban a megelőzés a legfontosabb dolgunk. Ha egy új cicánk lesz, mindenképp ellenőrizzük, hogy nem hordozza-e a koronavírust. Emellett ügyeljünk a közös macskavécé, valamint a vizes- és tápos edények rendszeres fertőtlenítésére. Létezik megelőző védőoltás is, de ennek használata csak akkor javasolt, ha már van egy fertőzött állat a családban.

 

IRÁNY A PETISSIMO