Egészség,  Macska,  Tanácsok

Macskanátha tünetei

A cicákat veszélyeztető különböző betegségek között találhatjuk a macskanáthát is, amely egy cseppfertőzés útján terjedő probléma. Ugyan ránk, emberekre, veszélytelen ez a kór, de kis kedvenceink igencsak megszenvedhetik a fertőzést.

 

Hogy mégis mi vár a betegekre?

A macskanátha tüneteit könnyen felismerhetjük, hiszen ezek igen hasonlóak az emberi influenza jeleihez, sőt a kutya megfázásához is. A cicák ilyenkor tüsszögnek és köhögnek, sokat folyik az orruk, általában a szemük is váladékozik, illetve sok esetben lázasak is lehetnek. Nem egyszer nehezen kapnak levegőt az állatok, prüszkölő és szörcsögő hangot is kiadhatnak.
Súlyosabb esetekben légúti elváltozások is kialakulhatnak, a betegség átterjedhet a tüdőre és tüdőgyulladást okozhat. A kezeletlen probléma esetében további súlyos szövődmények is kialakulhatnak, éppen ezért azonnal gondoskodjunk a kedvencünkről.

 

A gyógyítás rejtelmei

A macskanáthát antibiotikumos kúrával gyógyítják, amely gyulladáscsökkentő hatású és megakadályozza a baktériumos felülfertőződést is. Emellett rendkívül fontos, hogy mi is hozzájáruljunk a gyógyulás folyamatához – egészséges táplálékkal és gondoskodással segíthetjük az immunerősítés folyamatát.
Hogy mit tehetünk még?
A beteg cicának biztosítsunk száraz és meleg helyet. Gondoskodjunk az orrnyílások szabaddá tételéről, amennyiben szükséges, a megszáradt váladékot kamillateával átitatott vattával töröljük le. Akárcsak az emberek esetében, a cicáknál is hatásos lehet az infralámpázás, amit akár naponta kétszer is alkalmazhatunk. Mindezek mellett pedig mindenképp gondoskodjunk a folyadék utánpótlásról is.

 

A megelőzés lehetősége

A kezelés szinte kivétel nélkül eredményesen alkalmazható, azonban érdemes megelőzni a betegség kialakulását, és így megkímélni a cicát a szenvedéstől. A macskanátha ellen ugyanis kapható védőoltás – a védettséghez szükség van két injekcióra kölyökkorban, majd ezt követően évi rendszerességgel emlékeztetőoltásra.

 

De egyáltalán mi okozza a betegséget?

A macskanátha lényegében egy gyűjtőfogalom, ugyanis többféle baktérium és vírus, valamint ezek kombinációja is felelős lehet az állat betegségéért. Ez elsősorban belégzéssel terjed, éppen ezért az egy légtérben tartott cicák nagyon könnyen megfertőzik egymást.

 

IRÁNY A PETISSIMO