Kutya,  Szabadidő/ játék

3+1 legjobb sport, amit kutyáddal együtt űzhetsz

Az elfoglalt gazdik egyik legnagyobb dilemmáját a szabadidős tevékenységek összeegyeztetése jelenti. A kikapcsolódás mellett a testmozgás is fontos, ráadásul nem csak nekünk, hanem négylábú kedvenceinknek is.

Ha összevonjuk a kellemeset a hasznossal és olyan mozgásformát találunk, melyet kutyusunkkal együtt végezhetünk, azzal két legyet üthetünk egy csapásra. Időt takaríthatunk meg, és kedvencünk társaságában érezhetjük jól magunkat. Most mutatunk nektek négy olyan sportot, melyet Ti is bármikor elkezdhettek, és sokkal szórakoztatóbb, ha kutyátokkal közösen vágtok bele!

 

Futás

A közös mozgás egyik legegyszerűbb módja, ha felhúzzuk a futócipőt, és kedvencünkkel közösen nekiindulunk a parknak. Kutyusunk imádni fogja, hogy a szokásos, délutáni séta helyett végre kissé megmozgathatja végtagjait és kedvére szaladhat velünk néhány kilométert.

A kutyák teste alapvetően igényli a futást, és minél többet mozoghatnak a szabadban, annál jobban érzik magukat. Arra azonban mindig figyeljünk oda, hogy az edzés során legyen nálunk víz, és túlzottan nagy hőségben kedvencünket inkább hagyjuk, hagy pihenjen otthon a kanapén, vagy a kerti cseresznyefa árnyékában.

 

Túrázás és kirándulás

Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, néha érdemes kiszakadnunk a városból, és kedvencünkkel közösen ellátogatni a természetbe. Rengeteg, jól bevált, kutyabarát túrázó helyet találhatunk, ahol kutyusunk kedvére szaladgálhat a fák között.

Mielőtt azonban közös kirándulásra indulnátok, fontos tudnod, hogy akadnak olyan helyek, ahová kedvenced nem mehet, legyen bármennyire jól nevelt. Ilyen, tiltott területet jelentenek a természetvédelmi területek, arborétumok, illetve a horgászok, vagy a vadászok számára kijelölt régiók is.

 

Tájfutás

Az előző két pont tökéletes egyesítése. Ha Te és kedvenced is imádjátok a természetet, szerettek mozogni, és kedvelitek a kihívásokat, a tájfutás az a sport, amit nektek találtak ki! A kutyás tájfutás egyébként egyre elterjedtebb sportnak számít napjainkban, és komolyabb, szervezettebb formájának neve is van: canicross-nak hívják.

A canicross edzéseken a kutyák egy különleges hám segítségével a gazdi testére erősítve futnak terepen. Mivel ilyen formában inkább a négylábú diktálja a tempót, ezért nem árt jó kondícióban lenni. A canicross tehát főként a fitt és kitartó gazdiknak ajánlott, közös mozgási forma.

 

Kerékpározás

Szintén egy városban is jól működő mozgási forma lehet a kedvenceddel közös kerékpározás, mely igazán remek móka, azonban a futásnál némileg nagyobb kihívást jelent. A közös kétkerekűzés során érdemes a kutyust pórázon tartani, és odafigyelni arra, hogy a sebesség számára se legyen megterhelő.

A biciklizést sose kezeld úgy, mint a sétáltatás gyorsabb és egyszerűbb formáját, hiszen ez annál egy sokkal aktívabb mozgási forma, és a túlmozgás nem csak fáradtságot, de hosszú távon ízületi problémákat és egyéb megbetegedéseket is okozhat. Egyszóval csak óvatosan!

Reméljük, sikerült néhány jó ötletet adnunk, és Te is megtalálod azt az aktív kikapcsolódási formát, mely örömet okoz Neked és kedvencednek is, és segít abban, hogy mindketten fittek és egészségesek maradhassatok!

 

IRÁNY A PETISSIMO!