Macska

Az igazi felfedező: a szibériai macska

Amennyiben egy szibériai macska mellett tesszük le a voksunkat, akkor egy kalandvágyó, de nagyon is hűséges kedvencre számíthatunk a személyében. Hogyha kellő szabadságot biztosítunk számára a környék felfedezéséhez, akkor cserébe őszinte szeretet és ragaszkodás lesz a jutalmunk. Rövid cikkünkben tehát fontos tudnivalókat és érdekességeket osztunk meg a szibériai macskáról.

 

Akit a körülmények valóban megedzettek

Szibéria zord vidékein, ahol sokszor meglehetősen nehéz körülmények uralkodnak, csakis az erős fajok maradhatnak életben. Ennek is köszönhető, hogy ez a macska egyrészt nagyszerűen képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, emellett pedig kitűnő vadász is.

Hogyha őt választjuk meg házi kedvencnek, akkor nem egy pátyolgatni való, betegeskedő háziállatot hozunk az otthonunkba. Helyette önálló, kellőképp intelligens és a szabadságot nagyon is kedvelő cica költözik hozzánk. Hűséges lesz az őt befogadó és szerető családtagokhoz, emellett pedig a gyermekek társaságában is jól fogja érezni magát.

Őt nem kell majd ölben simogatni és babusgatni, kevésbé fogja heves gesztusokkal kimutatni a ragaszkodását, de ettől függetlenül a személyében valódi társra lelhetünk.

 

Egy macskabőrbe bújt valódi kalandor

A szibériai macska nem igazán tűri jól a bezártságot. Az átlagosnál nagyobb mozgásigénnyel bír, ezért előszeretettel kalandozik odakint a természetben. Ennek megfelelően nem javasolt bezárni őt egy nagyvárosi lakóházba, mert ott egyszerűen nem fogja magát jól érezni.

Sokkal inkább a nagy kiterjedésű udvarral és hátsó kerttel rendelkező családi házak jelentik számára a megfelelő közeget, ahol kedvére mászhat egyik fáról a másikra, és fedezheti fel a környéket. A kíváncsi és kalandvágyó természete kedvére kibontakozhat egy ilyen otthonban.

Ne legyen egy cseppnyi kétségünk sem, ő ki fogja használni a szabadságát. Eső vagy hóvihar, szél vagy szikrázó napsütés sem fogja kedvét szegni akkor, amikor felfedező útra indul a ház környékén.

A kalandor természete ellenére a gazdájához igenis hűséges tud lenni. Mindössze el kell azt fogadni, hogy időnként a saját feje után megy, de mindig vissza is fog térni hozzánk. A gazdik rendszerint bensőséges viszonyról számolnak be akkor, ha ilyen fajtájú cica van a háznál.

 

Hasznos tanácsok az ápolását, valamint az étrendet illetően

A szibériai macska egyáltalán nem számít kényesnek, a legtöbb egyed erős és ellenálló immunrendszerrel rendelkezik. Mivel alapvetően a természet szülötte, meg kell adni a számára a lehetőséget, hogy a mozgásigényét kielégíthesse. Ezért egyébiránt nagyon is hálás lesz majd nekünk.

A meglehetősen dús aljszőrzete főként a tél elmúltával bekövetkező melegebb időszak alatt össze tud csomósodni, mégpedig a vedléssel egy időben. Éppen ezért ebben a periódusban fokozott odafigyelést és ápolást igényel. Célszerű már egészen kicsi korában hozzászoktatni a fésűhöz és a keféhez, hogy idősebb korában is jól tűrje ezt a fajta szépítkezést.

Hogyha néhány naponta rászánjuk az időt és energiát a cica megfésülésére, akkor az elhalt szőrszálak eltávolításával gondoskodni tudunk a ragyogóan szép bunda fenntartásáról. Természetesen a gondos, és a kedvencre figyelmet fordító gazdi igyekszik az étrend kialakításába is tudatosságot vinni.

Mivel a szibériai macska alapvetően húsevő állat, ennek megfelelően proteinban gazdag, és viszonylag kevés szénhidrátot tartalmazó ételekkel tudjuk őt a legjobb módon táplálni. Mellesleg az ő ízlésének is leginkább ezek az ételek felelnek meg.

Természetesen szintén a cicáról való gondoskodással jár, hogy bizonyos időközönként elvisszük őt állatorvoshoz, biztosítjuk a számára a kötelező oltásokat és az esetleges egészségügyi rendellenességeket igyekszünk minél előbb kezelni.

 

IRÁNY A PETISSIMO!