Kutya,  Táplálás

“Az vagy, amit megeszel!” – a mondás a kutyákra is igaz

Testünk számára egyáltalán nem mindegy, milyen táplálékot viszünk be nap, mint nap, hiszen ennek minősége nagyban meghatározza a teljesítőképességünket és közérzetünket. Nincs ez másképpen a kutyáknál sem. Ahogyan az embereknél, úgy náluk is fontos figyelembe venni az életszakaszuk mellett egyéb speciális igényeiket.

 

Nem kell kompromisszumot kötnünk

A bevitt táplálék nagymértékben hatással van kedvencünk életminőségére. Ezért érdemes olyan termékek palettájáról válogatnunk, amit szakértők fejlesztettek a legnagyobb alapossággal. Természetesen – ahogyan az embereknél is – a kitűnő tápérték mellett elengedhetetlen a kiváló íz megléte. Ma már szerencsére nem kell kompromisszumot kötnünk a káros adalékanyagok és a tökéletes tápanyagszükséglet fedezése között, így kutyusunk véletlenül sem hagyja ott az ételt.
A gyártók termékeiket különböző kategóriákba sorolják, ezzel megkönnyítve számunkra a választást. A kutyus mérete és életkora mellett az olyan különleges esetekre is találunk ideális alternatívát, mint a vemhesség előtti vagy utáni szakasz,valamint a bőr-, ízületi-, és emésztőrendszeri problémák. A táplálás kedvencünk életminőségének megőrzősének egyik alappillére, egyáltalán nem mindegy mit teszünk elé.
“Ételed az életed” – szokták mondani az embereknél, miért lenne ez másképpen a kutyáknál?

 

 A választást több tényező is befolyásolja

A táp fajtájának és mennyiségének megadásában a környezeti tényezők mellett fontos figyelembe venni a kutya aktivitását, életkorát, valamint temperamentumát. Az ideális mennyiség beállításának érdekében érdemes folyamatosan mérni a testsúlyt, ügyelni kedvencünk növekedési ütemére. Ezen kívül tanácsos konzultálni az állatorvossal is.

Kölyök korban elengedhetetlen az erős immunrendszer felépítése, amit az antioxidánsok, a halolajból kinyert DHA, valamint a magas C-, és E-vitamin bevitelével biztosíthatunk.  A csontozat egészséges fejlődését az antioxidánsok mellett az ásványi anyagok szolgálják. Ebben a korban érdemes olyan terméket választani, ami első osztályú fehérjékkel és L-karnitinnel támogatja az izomzatot is. Felnőtt korban az aktivitás figyelembe vétele kiemelten fontos, az izomzaton kívül a létfontosságú szervek egészséges működését is biztosítanunk kell, ezért válasszunk olyan eledelt, ami az antioxidánsok, a megfelelő mennyiségű fehérje és omega-3 zsírsavak mellett nátriumot és foszfort is tartalmaz. Az antioxidánsok szerepe idős korban fokozott, a glükózamint és kondoitint tartalmazó termékekkel az ízületek, nátriummal és foszforral pedig a szervek védelméért tehetünk.

 

IRÁNY A PETISSIMO    HILL'S SCIENCE PLAN