Kutya

Beagle, a csalhatatlan orrú vadászkutya

Első ránézésre talán fel sem tűnik, de a beagle egy igazi vadászkutya. Kitűnő ösztönökkel, remek szimattal és nagy-nagy mozgásigénnyel rendelkezik, az alapvetően kedves természetének köszönhetően pedig remekül képes kijönni akár más kutyákkal, valamint az emberekkel is.

A család valódi kedvence lehet tehát, főleg ha megkapja a számára rendkívül fontos odafigyelést. Bejegyzésünkben a fajtára jellemző tulajdonságok mellett egy egészen különleges beagle-t is bemutatunk.

 

Egy igazán szerethető kutyus, az átlagosnál nagyobb mozgásigénnyel

A beagle-t évszázadokon keresztül vadászkutyának tenyésztették, ennek megfelelően nagyszerű szimattal, lenyűgöző gyorsasággal és az átlagnál nagyobb mozgásigénnyel rendelkezik. A benne lévő vadászösztönök miatt egészen falánk természetű, ezért gazdiként rendszeresen vigyük őt sétálni, ha el akarjuk kerülni az elhízását.

Nagyon fontos odafigyelni az etetésére. Habár ő szíve szerint mindent felfalna, az egészségének megóvása érdekében biztosítsunk a számára minőségi táplálékot. Sokszor bizony nehéz lesz neki ellentmondani, amikor épp nagy boci szemekkel könyörög egy kis nassolni valóért. Felelősségteljes gazdiként azonban maradjunk ellenállók.

Főként azért is, mert a beagle hajlamos elkapni különféle betegségeket. Ezért is figyeljünk oda rá rendszeresen, és adjuk meg neki a szükséges ápolást. A szőrzetével lesz a legkevesebb dolgunk, mert a sűrű és rövid szőre nem igazán igényel sok tennivalót.

A füleire viszont annál inkább figyeljünk oda. Mivel a beagle is a lelógó fülekkel rendelkező kutyafajták közé tartozik, ezért a fertőzések elkerülésének érdekében a hallójáratok tisztítását végezzük el bizonyos időközönként.

Speciálisan ilyen célokra való fültisztító készítményekkel ezt viszonylag egyszerű megtennünk. Emellett pedig a karmait érdemes röviden tartanunk, hogy kutyus hosszú távú egészségének megőrzéséről gondoskodni tudjunk.

 

Fontos, hogy mindenki tudja: a gazdi a falkavezér

A beagle imádni való, barátságos és szeretetre méltó kutyafajta. A szívet melengető külső ugyanakkor egy meglehetősen önfejű, makacs ebet takar. Talán a rá jellemző erős vadászösztön miatt is, de ő mindig tudni fogja, hogy mit akar.

Pontosan ezért van arra szükség, hogy a gazdi udvariasan, de mégis határozottan bánjon vele. Amennyiben ugyanis nem sikerül egyértelműen tisztázni a falkavezér szerepét, a kutya egész egyszerűen nem fog szót fogadni.

Ez pedig számos kellemetlen következményt hordozhat maga után. A közös sétákon a közeli parkban vagy az őszi erdőben hipp-hopp elszaladhat, és bizony a hívó szóra sem nagyon lesz hajlandó visszajönni.

Már egészen kicsi korában is ahhoz kell tehát őt szoktatni, hogy a gazdira kell hallgatnia. Mindezt következetesen betartva szép lassan elérhetjük, hogy az alapvetően nem túl engedelmes beagle tiszteljen minket és szót fogadjon.

Ezáltal sokkal inkább nyitottá válik a tanításra is. Kellő türelemmel és odafigyeléssel egészen komplex dolgokra is megtaníthatjuk őt, feltéve ha a foglalkozásokat a számára oly kedves mozgással is kombinálni tudjuk.

 

Buddy Mercury, a nem hétköznapi látvány nyújtó éneklő beagle

Az eddig leírtakból talán már kiderült, hogy a beagle egyáltalán nem számít hétköznapi kutyusnak. Érdeklődő természete, valamint az aktív életmódja miatt mellette mindig izgalmas az élet.

Buddy Mercury azonban túltesz a legtöbb fajtatársán is. Ő ugyanis nemcsak hogy előszeretettel énekel különlegesebbnél különlegesebb darabokat, emellett még zongorával is kíséri az általa énekelt dalokat.

Egyáltalán nem a véletlen műve tehát, hogy a nevével fémjelzett Youtube csatorna immáron 68 ezernél is több feliratkozót tudhat magáénak. Az emberek tehát kíváncsiak a jelek szerint az énekes hajlamokkal megáldott beagle különleges hobbijára, és már alig várják az újabb és újabb videók megjelenését.

Érdemes belehallgatni egy-egy videóba, mert garantáljuk, hogy szem nem marad szárazon.

 

IRÁNY A PETISSIMO!