Alapítványok,  Kutya

Bemutatkozik a Cocker Rocker Spániel Fajtamentő Egyesület

A kutyának értéke legyen, ne pedig csak ára, a kutyatartás legyen öröm!

A mai formájában működő Cocker Rocker Spániel Fajtamenő Egyesület 2010-ben alakult meg. Azóta átestünk pár költözésen, csapaton belüli változáson, de a cél megegyezik a kezdetiekkel, amely nem más, mint a kidobott, gazdátlan spánielek felkarolása, testi-lelki rehabilitációja, majd a számukra legmegfelelőbb család kiválasztása.

Mikor bekerül hozzánk egy új kutya (utcáról, gyepmesteri  vagy szaporító telepről általában) akkor vár rá a karantén idő, ezalatt átesik egy alapos állatorvosi vizsgálaton, megkapja a hiányzó oltásokat, átesik a szívféreg szűrésen,  a féreghajtáson, majd ivartalanodik.  Miután végéhez ért ez a procedúra és megismertük az eb személyiségét, ezután kezdődik a gazdi keresés.

A kezdetben a kutyák mentése arról szólt, hogy volt mindig egy-két gazdátlan, bajba jutott spániel aki aztán saját erőből, lassan csordogáló támogatásból megkapta a szükséges orvosi ellátásokat, és végül felkerült a hirdetése néhány internetes oldalra, majd gazdihoz került.

Sajnos mára a leadott, kidobott kutyák száma megsokszorozódott.

Átestünk a tűzkeresztségen és többször is valóra vált rémálmunk. Köszönhetően a felelőtlen szaporítóknak és a kutyatartásra alkalmatlan gazdiknak, mentettünk már minden porcikájában ízzé-porrá tört kutyát, nap mint nap rohamozó epilepsziás kölyköt, vagy éppen természeti katasztrófa sérültjét, testvéreket, vagy épp tenyészpárnak szánt fiatal kutyákat az éhhalál elől és sajnos kellett már nagy létszámú szaporítótelepet is felszámolnunk. Mára nem számít ritkaságnak ha törzskönyves, a tenyésztő látóköréből elkallódott cockereket kell gazdihoz juttatnunk.

Sajnos ezek az esetek egyre gyakoribbak, de ennél is nehezebbek a csendes hétköznapok, amikor a meglévő kutyáinkról kell gondoskodnunk, akik sorsa tőlünk függ; nekik mindennap enni kell adni, mindegyiknek szüksége van orvosi ellátásra, mindegyik ügyében fel kell emelni a telefont időnként, és bizony, ha vinni kell őket bárhova, a fuvart vállalók autóját meg kell tankolni, hiszen a támogatóink is átlagemberek, akik bérből és fizetésből élnek.

Ezzel telnek napjaink, próbáljuk nem növelni a létszámot, hiszen a meglévőket is csak nehezen tudjuk ellátni, kalapozunk és számlákat fizetünk, tartjuk a kapcsolatot a segítőinkkel, az örökbefogadóinkkal, az ideigleneseinkkel és próbálunk mindenkit meggyőzni arról is, hogy chipeztesse be a kutyáját, hogy ivartalanítson vagy éppen fogadjon inkább örökbe, minthogy pénzt adjon a szaporítók kezébe.

Menteni a fajta egyedeit – ez az elsődleges célunk, de mindeközben a megelőzésre is igyekszünk ugyanilyen nagy hangsúlyt fektetni!

A mentett kutyák nagy része, míg várják az Igazit, addig vígan éldegélnek a Spániel Farmon, egy nagy falkában, kisebb arányban pedig ideiglenes befogadóknál. Gyakorta bemutatkozunk rendezvényeken, önkénteseink szívesen tartanak állatvédelemről előadásokat a felnövekvő generáció számára, mivel fontos számunkra az, hogy megismerjék a felelős állattartást. És természetesen a spánieleket. 🙂


Mivel fontos számunkra a kutyáink egészsége, így a  BARF étrend által etetjük Őket.

BARF étrend

A BARF étrendet (Bones and Raw Food), azaz nyers etetést külföldön már évtizedek óta alkalmazzák, de Magyarországon csak néhány éve lett ismert. Ez az étrend visszatér a kezdetekhez, tehát nyers hússal, zöldségekkel és egyéb kiegészítőkkel etetik a kutyát, az emésztésének megfelelően. Természetesen ismernünk kell az adott kutya emésztését, és ennek megfelelően alkalmazni az étrendet.

Napi ételadag összetevői százalékos arányban:

  • Csontos hús: 40% – 50%
  • Csont nélküli hús: 30%-40%
  • Belsőségek: 5-10%
  • Gyümölcs-zöldség: 10-20%
  • A kutya életkorának, egészségi állapotának és aktivitásának megfelelő étrend kiegészítők: 5-10%

 

FONTOS! A feltüntetett arányok körülbelüli értékek! Minden kutya más, és mást igényel, az etetés közben meg kell tapasztalni, hogy a kutya mit kedvel, mit igényel, miből mennyit.


Az örökbefogadásról

Ha örökbefogadáson gondolkozol, ITT és ITT találod meg folyamatosan frissülő és bővülő galériánkat védenceinkről.
Természetesen az örökbefogadásnak vannak szabályai, a részleteken mindenképp olvasd el, mielőtt döntenél. A szabályokat azért hoztuk létre, mert számunkra nagyon fontosak ezek a spánielek, és szeretnénk, hogy minden szempontból megfelelő helyre kerüljenek. Ez lehet hogy meghosszabbítja a folyamatot, de az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy szükség van erre.

Nem kérünk sokat, csak annyit, hogy szeressék és gondozzák a Kiválasztottat élete végéig, és valamennyire részesei maradhassunk az életének. Kapjunk néha híreket – legyen az jó, vagy rossz, kapjunk fotókat arról, hogyan tengeti mindennapjait. Hisz a Kiválasztott magával viszi szívünk egy darabját. Velünk élt, együtt vészeltünk át sok jót és sok rosszat. Lehet, csak hetekig, de lehet, hogy hónapokig, évekig volt életünk része és volt fontos számunkra.

Nem azért adjuk örökbe, mert nem szerettük, mert meguntuk, hanem azért, mert azt szeretnénk látni, hogy valahol, valakinek Ő nagyon fontos és mindent elkövetnek azért, hogy Ő boldog és kiegyensúlyozott legyen. Nekünk ez a “fizetség” a munkánkért: az Ő boldogságuk, az Ő örömük.

Segíteni szeretnél?

A gondozásunkban lévő kutyák kapcsán Egyesületüknek folyamatosan nagy szüksége van pl immunerősítőkre, spot-onokra, féreghajtókra, nyakörvekre, pórázokra stb, a részletes listát ITT tudod elolvasni.
Amennyiben tárgyi adományt nem tudsz a részünkre eljuttatni, de valamivel segíteni szeretnéd a kutyusok felépülését, kérjük utalásoddal támogasson minket.

 

SEGÍTENI SZERETNÉK

 

Adó 1 % 18029538-1-13
Unicredit Banknál vezetett bankszámlánk 10918001 – 00000098 – 44870000
Jogosult neve: Cocker Rocker Spániel Fajtamentő Egyesület
PayPal számlánk ppcocker2@gmail.com

Ha kedvet kaptál, csatlakozz csapatunkhoz, bátran keresd fel Facebook csoportunkat, Facebook oldalunkat vagy Weboldalunkat.

Köszönjük szépen a bemutatkozási lehetőséget!  Köszönjük, ha támogatjátok a munkánkat! 🙂

Cocker Rocker Spániel Fajtamentő Egyesület

 

IRÁNY A PETISSIMO