Kutya,  Macska,  Táplálás

Benned is felmerült már, hogy van-e különbség a kutya és macskaeledelek között?

A kutya-, valamint macskaeledelek összetételét olvasva sok hasonlóságot láthatunk, így érthető módon felmerülhet a kérdés, nem csak marketingfogás húzódik-e meg a háttérben. A válasz nem, a két házikedvencnek ugyanis teljesen eltérő igényei vannak, melyekhez az egyes termékek alkalmazkodnak.

 

Nem véletlen a tápok közötti eltérés

Azt minden gazdi tudja, hogy a megfelelő táplálás nagyban hozzájárul a kedvencük életminőségéhez és egészséges fejlődéséhez. Az egyes tápokat egymás mellé helyezve, majd az alapanyagok listáját egybevetve jelentős különbségeket tapasztalhatunk, ami nem a véletlen műve. A cicák a mai napig változatlanul igazi húsevők, mely megmutatkozik anatómiai, élettani, illetve anyagcserebeli sajátosságokban. A szénhidrátokat minimális mértékben képesek hasznosítani, a felnőttkor felé haladva pedig komoly gondokat okozhat a tejjel való itatásuk – a kölyökmacska elválasztásával párhuzamosan ugyanis gyorsan csökken a tejcukorbontó enzimek aktivitása.

 

A macskáknak más a fehérje igényük

A kutyákra és a macskákra egyaránt jellemző, hogy alapvetően húsevők, vagyis jelentős igényük van a fehérjebevitelre. A fő választóvonalat a különböző állatok eledelét tekintve az összetevők aránya (fehérje-, szénhidrát-, rosttartalom, nyomelemek) adja. A cicák emésztése más, mint a kutyusoké, akik a húson kívül a többi táplálék közül többet tudnak hasznosítani. A kedvenceinknek szánt ételeket ezen sajátosságok mentén állítják össze a fejlesztők, ezért a kutyáknak szánt termékek a macskák számára kevésbé jól emészthetők, ráadásul alacsonyabb a fehérjetartalmuk. Azt nem lehet kijelenteni, hogy ezektől a táplálékoktól betegek lesznek, bizonyos esetekben viszont hasmenés, hányás, kondícióromlás, valamint hiánybetegség lehet az eredmény. A gond forrása az eltérő mennyiségű taurin igény. Míg a kutyák szervezete ebből az aminosavból elegendőt tud termelni, addig a macskák a szükségesnél csak kevesebbet képeset előállítani.

 

Két aminosav bevitele kiemelten fontos a macskáknál

A macskák számára létfontosságú aminosav tehát a taurin, melynek hiánya olyan egészségügyi kockázatokat hordoz magában, mint a szaporodás biológiai problémák vagy a magzat pusztulása, valamint ennek következtében felgyorsulhat a sejtszintű öregedés. A macskáknak átlagosan 50 mg a napi taurin szükségletük, ez a szám azonban egyedi eltéréseket takar. A másik, számukra fontos aminosav az arginin. E nélkül megemelkedhet a vér ammóniaszintje, ami akár egy órán belül súlyozós mérgezést, végül halált okozhat.

 

Prémium táp választásával nem tévedhetünk

A prémium minőségű termékekkel biztosan nem tévedünk, ezek közül a száraz változatok abból a szempontból praktikusabbak, hogy akár egész nap kint hagyhatjuk az etető tálban. A túlzásba vitt evéstől azért nem kell tartani, mert a macskák – a többi négylábú társaikkal ellentétben – nem éreznek ellenállhatatlan vágyat, hogy addig egyenek, amíg az utolsó falat el nem fogyott.

 

TROVET  IRÁNY A PETISSIMO