Egészség,  Kutya

Bőrkiütés és szemkönnyezés – A kutyák allergiájáról

Az allergia a szervezet egy túlzott reakciója olyan dologra, amely normális körülmények között semmilyen problémát nem okozna. Emberek milliói küzdenek ezzel a betegséggel, és bizonyos a kutyák között is akadnak érintettek.

 

A gazdik azonban nem mindig veszik ezt észre

Az allergia típusától függően az állatok különböző tüneteket produkálhatnak, amelyek bizonyos esetekben teljesen eltérőek lehetnek az emberi reakcióktól. A pollenallergia például a kétlábúak esetében tüsszögést és köhögést okoz, míg a négylábúaknál lábviszketést idézhet elő. A tünetek az öregedéssel együtt egyre komolyabbá válnak, éppen ezért rendkívül fontos, hogy időben észre vegyük a figyelmeztető jeleket.

 

Milyen típusok fordulhatnak elő?

Az állatok körében több allergia is létezik. Atópiáról beszélhetünk, ha a különböző belélegzett szemcsék vagy porok okozzák a problémát – ennek leggyakoribb forrásai a pollenek, penészgombák és a poratkák. Bolhacsípés is okozhat allergiát, amelynek következtében bőrgyulladás alakul ki. Az élelmiszer- vagy táplálékallergia kiváltói a lenyelt és elfogyasztott dolgok. Előfordulhat, hogy a kutya szőrével és bőrével közvetlenül érintkező anyag vált ki heves reakciót, ezt kontaktallergiának hívjuk.

 

Mik a figyelmeztető jelek?

Természetesen a különböző típusú allergiáknak eltérő tünetei vannak – lássuk most a három leggyakoribbat:

  • Az atópia tünetei a pollen időszak során erőteljesen jelentkeznek. Gyakori probléma a viszketés – ezt akár a láb harapdálása is jelezheti, a fülgyulladás, az asztmaszerű zihálás, valamint egyéb légzési gondok.
  • A kontaktallergia tünetei közé sorolhatjuk a vörös duzzanatok kialakulását, az erős viszketést és a szőrhullást.
  • Az ételallergia általában az állatok 10%-nál fordul elő, ennek jele a viszketés, a fülprobléma, illetve a bőrfertőzés.

 

A kutyák számára komoly szenvedést okozhat az allergiás reakció, éppen ezért ha bármilyen tünetet érzékelünk, azonnal vigyük orvoshoz a beteget. Így kiderülhet az adott betegség típusa, aminek köszönhetően a kezelést is könnyebb lesz körvonalazni.

 

IRÁNY A PETISSIMO