Macska

Csodálatos és puha – A brit rövidszőrű macska

Négylábú kedvenceink között akadnak igen jellegzetes megjelenésű teremtmények – például az általában kékesszürke bundájú brit rövidszőrű macska. Ez az igazán különleges típus nagy múltra tekint vissza, így hát nem csoda, hogy rendkívül kedvelt háziállat.

Egy határozott jellem

A brit rövidszőrű békés, ugyanakkor igen méltóságteljes macska. Gyerekkorában rendkívül aktív és játékos, felnőttként azonban már jóval nyugodtabb. Ragaszkodik a gazdájához, és igen édes természetű. Gyerekekkel és más háziállatokkal könnyedén kijön, hiszen igencsak jól bírja a dögönyözést és a „nyúzást”. Alapvetően benti cicának javasolt, az étkezésére pedig érdemes ügyelni, hiszen hajlamos az elhízásra. A mozgásigénye nem túl nagy, viszont jó az alkalmazkodóképességük.

 

A méltóságteljes megjelenés

A fajtának mással össze nem téveszthető megjelenése van. A bundája rendkívül sűrű és plüss tapintású, ráadásul a színe is roppant jellegzetes – a legismertebb a kékesszürke, de létezik krém, fekete, fahéj és csokoládé árnyalatú is.
A brit rövidszőrű erős macska. Széles mellkasa, zömök lábai és középhosszú farka határozott megjelenésről tanúskodik. Feje nagy és gömbölyű, pofája telt, az orra rövid, a szemei pedig szintén hatalmasak és kerekek.

 

Egyiptomból a londoni kristálypalotába

A brit rövidszőrű története egészen az első századig nyúlik vissza – a történetek szerint a római megszálláskor került Egyiptomból Nagy-Britanniába. A macskák természetes elszigetelődésének köszönhetően, az európai populációval keveredve létrejött egy igen szívós macskafajta, amelyre zömök testalkat, dús bunda és kerek pofa volt jellemző – ez volt a brit rövidszőrű őse.
A 19. századtól már tudatosan nagy hangsúlyt fektettek a tenyésztésre, különösen odafigyelve a macskára jellemző egyedi, kékesszürke színre. Egyes források szerint egy brit művésznek, Harrison Weirnek, míg mások szerint egy egész csoport munkájának köszönhető a jellegzetes típus megalkotása. Vagy így, vagy úgy jött létre a brit rövidszőrű, az biztos, hogy 1871-ben mutatták be a londoni kristálypalotában egy show keretében.

 

Élet a háború után

A világháború után a fajta fenntartása érdekében a brit rövidszőrűt perzsa macskákkal és francia karthauzi macskákkal keresztezték. Ettől ugyanis egy még szívósabb és erősebb típus létrehozását remélték, ami végül sikerrel is járt. A brit rövidszőrű szerencsésen átvészelte a nehéz időket, majd a ’70es években újra elismerték a tiszta vérvonalat.

A pihe-puha brit rövidszőrű egy nagy múltra visszatekintő macska, amely határozott és méltóságteljes megjelenésével garantáltan mindenkit elvarázsol. Különleges színei és kedves természete miatt pedig könnyedén belopja magát kicsik és nagyok szívébe egyaránt.

 

IRÁNY A PETISSIMO