Macska

Egy amerikai macska története – Avagy tanyasi születéstől a bajnoki státusig

A New York állambeli Veronában 1966-ban két tanyasi macska kölykeként született meg egy vörös-fehér kandúr. Gazdájától az igen „rövid” Council Rock Farmhouse Adam of Hí Fi nevet kapta. A kiscica hamar felhívta magára a figyelmet érdekes szőrzetével, és amikor felnőve hasonló megjelenésű kölykei születtek, újdonsült gazdája tenyésztési programot indított.

 

És ezzel kezdődött el az amerikai drótszőrű cicák terjedése

Bár már 1967-ben több egyedet is regisztráltak, 1978-ig kellett várni arra, hogy a fajta elnyerje az amerikai CFA (Cat Fancier’s Association) elismerését. Azóta azonban országszerte ismertté vált, jelenleg is csak Amerikában tenyésztik, és igen kevés példány jutott el az országhatáron kívülre.

 

Hogy mit érdemes tudni erről a cicafajtáról?

Jelleme

Az amerikai drótszőrű rendkívül barátságos, igen stabil és könnyen kezelhető. A legkülönfélébb családi környezetben is képes jól érezni magát, ráadásul más háziállatokkal is jól kijön. Kicsikkel és nagyokkal egyaránt szívesen játszik, igazi kis családi kedvenc. Rendkívül élénk, ennek megfelelően sok odafigyelést igényel, de minden befektetett idő garantáltan megtérül, hiszen a cica boldogsága a gazdi boldogsága is.

Megjelenése

Erre a cicára jellemző az izmos, ugyanakkor kerekded testfelépítés. Vaskos lábai, erőteljes kerek mancsai bájos megjelenést biztosítanak a számára. Feje arányos a testéhez, és mivel a pofacsontja enyhén kiálló, ezért erre is jellemző a kerekded megjelenés. Nagy kerek szemei távol ülőek, igazán barátságosak és kedvességet sugároznak.

Szőrzete

Az amerikai drótszőrű macska jellegzetessége maga a bundája, ami bodros, erős felépítésű, ugyanakkor igen rövid. A hasán jellemzően lágyabb és selymesebb, de egyébként tömött és vastag.
Többfajta színben is előfordul, a legjellemzőbb a teknőcszínű-fehér tarka, a barna tigriscsíkos és a vanjellegű teknőcszínű-fehér tarka.
A gondozása igen egyszerű, könnyen rendben lehet tartani. A vedlési időszaktól eltekintve elég kb. heti egyszer megfésülni.

 

IRÁNY A PETISSIMO