Kutya

Belga juhász – egy név, négy kutyafajta

A belga juhászkutya elnevezés, bármennyire is meglepő, négy különálló, viselkedésben és kinézetben is eltérő al-fajtát takar. Ezekről a kutyákról alapvetően elmondható, hogy habár némileg különböznek egymástól, igazán elegáns, jó természetű és önálló állatok hírében állnak. Olyanok, akik már hosszú ideje hűséges társai az embernek, legyen szó akár munkáról, akár barátságról és szórakozásról.

Ha korábban nem ismerted volna a belga juhászkutyát, most az alábbi, rövid cikkben bemutatjuk eme különösen érdekes, négy, szinte teljesen különböző kutyára osztható fajta sajátosságait!

 

„Egyesített hatalmukból megszületik: a belga juhászkutya”

A különböző fajta juhász- és terelőkutyák Belgiumban már a XIX. század vége óta megtalálhatóak. Ezekben az időkben az ország különböző területein eltérő szőrzetű és megjelenésű munkavégző ebek terelték kötelességtudóan a birkákat, és nem igazán beszélhettünk egy egységes fajtáról, vagy annak meghatározott al-fajairól. Egy idő után azonban felmerült az igény a fajták meghatározására, nemesítésére.

A népes táborában a XIX. század végén egy bizonyos A. Reul nevű professzor, illetve az általa vezetett, kinológusokból álló csoport tett rendet. Ők alapozták meg az 1890-es évek első felében a fajták közti határvonalat meghúzó irányelveket, és határozták meg a belga juhászkutya, mint fajta alapvető karakterjegyeit.

Az első belga juhászkutyaklub 1891 szeptemberében alakult meg, a fajtanemesítés az ezt követő néhány évben indult el. Ezekben az időkben rendkívül erős szelekció ment végbe, és csak a típusos, erős wesen-ű kutyákat vonták be a modern belga juhászkutya megteremtésébe. A megnevezés pedig azóta egyfajta gyűjtőnévvé nőtte ki magát, melybe a világon egyedülálló módon négy, megjelenésben és viselkedésben is eltérő al-fajta sorolható.

 

A belga juhász al-fajtái

A belga juhászkutya különböző al-fajtái leginkább bundájuk hossza, valamint színük változatai szerint különböztethetők meg egymástól.

Az első a fekete, hosszúszőrű Groenendael, mely nevét az eredetileg otthonául szolgáló falucskáról kapta. A második a szintén hosszúszőrű Tervueren, melynek bundája a Groenendael-el ellentétben inkább vörösesbarna árnyalatú, és csak szőrvégei pompáznak sötét fekete színben. A harmadik a rövidszőrű, fakó, feketés árnyalatú Malinois, negyedik pedig a szálkásszőrű Laekenois, mely a laekeni kastély parkjának durvaszőrű juhászkutya-tenyészetéről kapta a nevét.

A négy típus testfelépítését, valamint átlagos testtömegét tekintve alapvetően hasonlónak tekinthető, éppen ezért ezt a négy al-fajtát nevezzük együttesen úgy, hogy belga juhászkutya.

 

Elegáns, gyors és lojális társ a mindennapokban

A négy, látszólag különböző megjelenés ellenére a belga juhászkutyák karakterisztikájukat és testfelépítésüket tekintve alapvetően al-fajtától függően is hasonlóak. Elegáns, harmonikus felépítésű, közepes méretű kutyák, melyek figyelemreméltóan gyorsak és nagy mozgásigénnyel rendelkeznek. Korábbi munkájukból adódóan rendkívül önállóak, energikusak, és ha szükség van rá, a zord időjárási körülményekhez is képesek hatékonyan alkalmazkodni.

A belga juhász emellett éber, kíváncsi, és lojális fajta, aki kitartó védelmezője gazdájának és családjának egyaránt. Idegenekkel szemben azonban meglehetősen tartózkodó, időt kell adni neki az ismerkedésre, barátkozásra.

 

Miért válasszam a belga juhászkutyát?

A belga juhászkutya rendkívül jó választás lehet azok számára, akik igazi családtagként szeretnének kutyát tartani. Bátor, megbízható és barátságos fajta, mely hűséges társa az embernek, és a gyerekeknek is kiváló játszótársa lehet.

Az idegenekkel szemben távolságtartó, azonban ha valakit jobban megismer, azonnal képes meleg, baráti szeretettel viseltetni iránta. Éppen ezért ő maga is rendkívül sok törődést és szeretetet igényel, kölyökkorától egészen felnőttkoráig.

 

IRÁNY A PETISSIMO!

 

Belga juhász - egy név, négy kutyafajta
Belga juhász – egy név, négy kutyafajta