Egészség,  Macska,  Tanácsok

El a kezekkel a macskámtól! A cicák külső- és belső támadói

Doromboló kis kedvenceink számos veszélyforrásnak vannak kitéve – és most nem a szomszéd kutya kergetőkedvére kell gondolni. A cicáknak mind külső-, mind belső parazitákkal szembe kell nézniük, és ebbéli harcukban a gazdikra is fontos szerep hárul. A mi feladatunk, hogy segítsünk nekik megküzdeni ezekkel a betolakodókkal, hogy kiváló védőpajzsot biztosítsunk a számukra.

 

De mik ellen is kell védekezni?

A külső támadók

A bolhák hatalmas ugrásokkal képesek közlekedni, macskákról vagy más állatokról érkezhetnek saját cicánkra. Ezek néhány milliméter nagyságú, barnás-fekete, lapított testű rovarok, amik az állat vérével táplálkoznak. A vérszíváson kívül más egészségkárosító hatásuk is lehet, többek között allergiás bőrgyulladást okozhatnak, vagy bélférgeket terjeszthetnek.

Kezelés, védekezés: A bolhák ellen jól bevált módszer a nyakörv, de vásárolhatunk spot-on készítményeket is, amiket az állatra kell cseppenteni.

 

Az atkák elsősorban a cicák fülét „támadják” meg, jelenlétükre a fülben felhalmozódó barna, ragadós váladék figyelmeztet. Ez az élősködő sok kellemetlenséget okozhat kis kedvencünknek, a fejrázás, a fülvakarás és a fej oldalt tartása mind előforduló tünetek. Ritkább esetben ugyan, de előfordulhat, a fej rühössége is, amelyre az állat bőrelváltozása figyelmeztet.

Kezelés, védekezés: A rühösség általában a legyengült immunrendszer következménye, gyógykezelése hosszadalmas és az orvos által felírt szerekkel történik.

 

A kullancsok a természetben rejlő kis élősködők, amik bár egész évben megtalálhatóak a cserjéken és fákon, de a tavasztól-őszig tartó időszakban a legaktívabbak. A macskákra kerülve a vérükből táplálkoznak, és igen komoly fertőzések forrásai lehetnek.

Kezelés, védekezés: A kullancsok ellen szintén nagy segítség lehet a nyakörv, illetve a különböző csepegtető szerek. Amennyiben egy-egy élősködő mégis megtámadná kis kedvencünket, azonnal gondoskodjunk az eltávolításáról – ehhez használjunk csipeszt.

 

A macskákon ritkán fordulnak elő tetvek, ezek az élősködők főleg a legyengült és hosszúszőrű fajtákat veszélyeztetik. Ez a kis élősködő nyugtalanítják és vakarózásra késztetik a cicákat.
Kezelés, védekezés: Amennyiben cicánk azon kevesek egyike, akik a tetvek „barátjává” vált, a kezelésről spot-on szerekkel gondoskodhatunk.

 

A belső kellemetlenségek

A macskák nem csak a külső, hanem a belső támadókkal is ádáz csatákat vívhatnak. Ennek azonban általában nincs feltűnő tünete, éppen ezért igen komoly problémákat is okozhat. A leggyakoribb élősködők közé az orsó-, galand- és szívférget, valamint a giardiat sorolhatjuk.

Kezelés, védekezés: A férgek ellen nem igen tudunk védekezni, azonban az apró tünetek felfedezése esetén azonnal gondoskodnunk kell a kezelésről. Ehhez szinte kivétel nélkül érdemes az állatorvos segítségét kérni, és az általa javasolt gyógykezelést alkalmazni.

 

A cicák támadói között külső- és belső élősködők egyaránt előfordulhatnak. Gazdiként a mi felelősségünk, hogy segítsünk a védekezésben, illetve a tüneteket észlelve gondoskodjunk a kezelésről.

 

ÉLŐSKÖDŐK ELLEN       IRÁNY A PETISSIMO