Egészség,  Macska,  Tanácsok

Ezt érdemes tudni a policisztás vesebetegségről

A macskáknál egyre gyakrabban alakul ki a policisztás vesebetegség (PKD), ezért az állatorvosok fokozott figyelmet fordítanak ennek vizsgálatára. Most elmondjuk, mit érdemes tudni az elsősorban hosszú szőrű, perzsa macskákat érintő kórképről.

 

Nem minden típusa végzetes

A betegséget az 1960-as évek óta ismerik, ekkor szállítottak be egy perzsa macskát az ohioi állatorvosi egyetemre. Ennek ellenére a szakemberek csak a ’90-es években helyezték előtérbe a kórkép kutatását. Elkezdtek foglalkozni a genetikai háttérrel, a minél pontosabb diagnosztizálással, kezeléssel, illetve a felismeréssel. A policisztás vesebetegség elnevezés a vesében (vagy akár a májban, méhben) megjelenő, folyadékkal telt cisztákra utal.  A genetikailag öröklődő betegség a tenyésztések szempontjából is kérdéseket vet fel. Két fajtáját különböztetik meg: az enyhe, valamint a súlyos lefolyásút. Az előbbi nem veszélyezteti a kedvencünk életét, sőt tünetek sem mindig jelentkeznek, míg utóbbi veseelégtelenséget okoz és szinte biztos halálhoz vezet.

 

Fiatal korban kiszűrhető

A PKD jellemzően a 3-10 éves macskáknál jelenik meg, de vizsgálatokkal korábban kiszűrhető. A rendellenesség már az érintett macskák születésekor megfigyelhető, erre utal a vese és a hólyag szerkezete. Ebben az életkorban a ciszták még nagyon kisméretűek, a cicák fejlődésével párhuzamosan lesznek egyre nagyobbak. Nemcsak a méretük, hanem a számuk is nő, sőt áttevődhet más, fontos szerepet betöltő szervekre is, mint a máj, a hasnyálmirigy vagy a méh.
Az előrehaladott állapotban a vese normál szerkezete és működése romlik. A kezdeti tünetek közé a fogyás, fokozott vízfogyasztás, nagy mennyiségű vizelet, csapzott szőr, valamint az ápolatlanság tartoznak, míg a betegség későbbi szakaszában ödémák alakulnak ki, jellemzők a beesett szemek, hányinger, hányás, étvágytalanság, izomgörcs, apátia, keringési problémák, valamit zavart viselkedés.

 

Amerikában nagy figyelmet fordítanak a szűrésre

Sajnos a PKD kialakulását nem lehet megelőzni, hiába észleljük már a korai szakaszban, és jelenleg nincs specifikus kezelés, amely segít a kialakulás megelőzésében. A rosszindulatú kórlép lefolyása azonban lassítható, méghozzá speciális diéta betartásával, a gyógyszeres kezelés és a méregtelenítés pedig a tünetek enyhítésére alkalmasak.
Mivel gyógyíthatatlan genetikai betegségről van szó, ezért a kutatók vizsgálják, hogyan lehetne kiiktatni a kialakulásért felelős, hibás gént. Amerikában ennek elkerülése olyan méreteket öltött, hogy a legtöbb tenyésztő minden egyes macskáján diagnosztikai vizsgálatot végeztet az esetleg PKD kiszűrésének érdekében.