Kutya,  Szabadidő/ játék

Fejlesszük játékosan kutyánk intelligenciáját

A kutyánkkal való játék szerepe kiemelt fontosságú, a gazdi és a kedvence közötti kapcsolat erősítésén túl számtalan egyéb pozitív hozománya is van. Az apró trükkökkel alapvető engedelmességre taníthatjuk, erősíthetjük a természetes ösztöneit, illetve a testi és lelki fejlődését. Nem utolsó sorban pedig gondoskodik a felesleges energiák levezetéséről.

 

A cél alapján válasszunk játékot

A kutyák tanítását megkönnyíti az ideális környezet és a megfelelő eszközök használata. Az alapvető készségek elsajátítása érdekében nem feltétlenül kell kutyaiskolába íratnunk kedvencünket, elengedő türelemmel, tájékozódással, illetve kiegészítőkkel mi is kitűnő tanárokká válhatunk. A játékok megválasztásánál ügyeljünk arra, mit szeretnénk fejleszteni: a kisebb trükkök végrehajtását, az engedelmességet, a kettőnk közötti kapcsolatot vagy az intelligenciáját? Bármelyikről legyen is szó, a döntés során mindenképpen figyeljünk arra, hogy a kiegészítőben kedvencünk is örömét lelje, és a tanulást véletlenül se élje meg kényszerként. A jól megválasztott kellék szórakoztató kihívás lesz neki, amivel nemcsak a felfogó -, hanem az érzékelő képessége is javul. A tanítás minket is mentális próbatétel elé állít. Kérdés ugyanis, mennyire tudjuk megértetni vele az adott feladatot, és rávezetni a helyes megoldásra.

 

Vegyük figyelembe a nehézségi szintet

A kínálat böngészése során a játékok széles tárházával találjuk szembe magunkat. Amit feltétlenül szükséges figyelembe venni a választásnál, az az egyes termékek nehézségi szintjei. Érdemes az alacsonyabbal kezdeni, és innen haladni felfelé. Ezáltal garantált lesz kedvencünk sikerélménye és biztosan nem megy el a kedve az első – számára túl bonyolultnak bizonyuló – próbálkozás után.  A könnyebb szintű játékok közé tartozik többek között a jutalomfalattal tölthető labda, melyek megszerzését nehezíti a rendszertelen pattogás. A labda előnyei közé tartozik, hogy csendben gurul, masszív, jó fogású, és a tapasztalatok alapján akkor is szívesen játszanak vele a kutyák, ha a belseje üres.

Nem a legnehezebb eszközök közé tartozik a puha anyagból készült, labdákat tartalmazó kocka is, az ebből kiguruló labdák szórakoztatják és hosszú időre lekötik házőrzőnket – a kockába természetesen más játék vagy jutalomfalat is elhelyezhető.

A nagyobb kihívást jelentő kiegészítők közé tartozik az ActivityMemoryTrainer, ami minden életszakaszban alkalmas kutyusunk memóriájának fejlesztésére. A vidám színű készülék egy gomb lenyomásával hangot ad és – az általunk előzetesen beállított mennyiségű – jutalomfalatot szór ki egy tálcára. A nehézségi szint ennél az eszköznél változtatható azzal, ha a nyomógombot egyre távolabbi pontra helyezzük, a rágcsálnivalók pedig folyamatosan arra motiválják kedvencünket, hogy a játékkal akkor is foglalkozzon, miután rájött az etetőautomata és a gomb közötti kapcsolatra.

 

JÁTÉKOK     IRÁNY A PETISSIMO