Kutya

Félelem és reszketés tűzijáték idején

Mit tegyünk, hogy kedvenceink a legnagyobb durranások közepette se veszítsék el fejüket?

A mindennapos, normál hangerejű zajokhoz szokott háziállatok egyik legnagyobb rémálmát az olyan hatalmas hang- és fényhatásokkal együtt járó dolgok jelentik, mint a tűzijáték. Tűzijáték idején az egyébként nyugodt kutyusok is könnyedén eshetnek pánikba a hatalmas dörrenésektől. És ha nem vigyázunk, az őket érő sokk hatására akár el is szökhetnek otthonról. Éppen ezért az olyan ünnepeket, mint augusztus 20, vagy szilveszter éjjel, a gazdik is ugyanolyan rettegve várják, mint négylábú kedvenceik. Mit tegyünk hát, hogy tűzijáték idején háziállataink ne essenek pánikba és velük együtt mi is nyugodtan tölthessük az ünnepet?

 

Készüljünk fel az estére

Tűzijáték idején semmiképp ne vigyük sétálni a kutyát, és lehetőleg kerüljük az epicentrumhoz közeli, belvárosi helyeket. Amennyiben lehetőségünk adódik arra, hogy kedvencünket minél messzebb vigyük az esti tűzijátéktól, tanácsos ezzel élnünk. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy kutyusunkkal együtt egy külvárosi barátnál vagy vidéki rokonnál töltsük az éjszakát, érdemes a délutáni vagy kora esti órákban kedvencünkkel egy jó nagy, fárasztó sétára mennünk. Hiszen mint azt már tudhatjuk,a fáradt kutyánál nyugodtabb kutya talán nem is létezik!

 

Kint vagy bent?

Kerti kutyák esetében az egyik legjobb megoldás az, ha az udvarról a tűzijáték idejére beengedjük kedvencünket a lakásba és közösen vészeljük át a legnehezebb perceket. Amennyiben kutyusunk egyáltalán nem jöhet be a lakásba, igyekezzünk őt erre az időre egy biztonságosan elkerített, leginkább fedett és zárt helyen elhelyezni. Például a garázsban vagy a fáskamrában. Fontos az is, hogy semmiképp se kössük ki a kutyát, hiszen a pórázon pánik esetén könnyedén fennakadhat, ami akár fulladáshoz, vagy egyéb, komoly sérüléshez is vezethet.

 

A kulcs a helyes kommunikáció

Bármennyire is riadt és kétségbeesett kedvencünk tekintete, vele ellentétben mi semmiképp ne essünk pánikba! Fontos, hogy határozottan kommunikáljuk a kutyával, ne próbáljunk görcsösen nyugtatni és babusgatni. Ha ugyanis kedvencünk látja, hogy urai vagyunk a helyzetnek, és nincs semmi félnivalója, jóval könnyebben viseli az esetleges megrázkódtatással járó eseményeket. Hogy miért? A kutya falkavezérként néz fel ránk, és ha azt látja, hogy nyugtalanok vagyunk, nagyobb az esélye annak, hogy átveszi hangulatunkat. Így annak ellenére is félni kezdhet, hogy nem feltétlenül érzékeli a veszély konkrét, kézzel fogható forrását.

Amennyiben tudjuk kutyánkról, hogy kifejezetten félős típus, abban az esetben tűzijáték idején akár különböző, állatorvos által ajánlott nyugtatókat is adhatunk neki. A legfontosabb azonban az, hogy egy ilyen felhajtással járó ünnep esetén semmiképp hagyjuk őt egyedül. Éreztessük vele, mellettünk biztonságban van!

 

IRÁNY A PETISSIMO     TERMÉKEINK