Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Figyeljünk a kutyánkra, amikor tüzel, ezzel időben felismerhetjük a méhgyulladás jeleit

Az idősebb kutyáknál előforduló méhgyulladás esetén az egyébként üreges szervben a saját tömegéhez viszonyítva akár tízszeres mennyiségű gennyes váladék halmozódhat fel. Ezt egyáltalán nem szabad félvállról venni, mivel az életet is veszélyeztető, súlyos állapotról van szó, aminek felmerülése azonnali állatorvosi kezelést igényel.

 

Számos tényező növeli a hajlamot

A kialakulás mögött több tényező állhat, de mindenképpen hormonális eredetű betegségről van szó. A hajlamosító faktorok közé tartoznak a szaporodási ciklust megzavaró ciszták, daganatok vagy a külső hormonális készítményekkel való kezelés. A háttérben meghúzódó ok, hogy a tüzelés során a fajfenntartásért felelős méh természetes védekezőképessége csökken. Ennek felmerülése kedvez a baktériumok bejutásának, illetve szaporodásának, amit az egészséges szerv egyébként le tud győzni. Ha a tüzelés alkalmával a szuka nem lesz vemhes, a nyálkahártya egyre vastagabb lesz, ennek eredményeként ciszták alakulnak ki, ami kedvező körülményeket teremt a baktériumok szaporodásához.

 

Nem mindig egyértelműek a tünetek

Gyanakodhatunk a kórképre, ha a kutyánknál bágyadtságot, étvágytalanságot tapasztalunk, sokat iszik és pisil, sőt hányás vagy láz ugyancsak jelentkezhet. A nyitott méhszájnál jel lehet a hüvelyből kifolyó, sokszor barnás színű gennyes váladék. A zárt méhszájnál a pontos diagnózis felállításához képalkotó vizsgálatok szükségesek – ez jelenthet ultrahangot vagy röntgent. A szakértők véleménye szerint a tünetek sokszor nem ennyire egyértelműek, ezért a nem ivartalanított, 6-7 évnél idősebb szukákat tanácsos ultrahanggal megvizsgálni, ha a panaszok tüzelés után való jelentkeznek.

 

Az ivartalanítás biztos mód

A gyógyítás legbiztosabb módja az állapot stabilizálása utáni műtéti eljárás, vagyis az ivartalanítás. Fontos azzal tisztában lenni, hogy ilyenkor nagyobb kockázattal kell számolnunk, mint egy egészséges, fiatal állat esetén. Az idősebb, legyengült állapotban lévő szervezet ugyanis rosszabbul tolerálja az altatást, valamint az operáció utáni felépülés is nehezebb. Az időben történő felismerés sokat segít a kezelés hatékonyságában és a felépülés is gyorsabb.  Elsősorban ugyan idősebb korban fordul elő a kórkép, viszont ez nem zárja ki az első vagy második tüzelésen átesett ebeknél való kialakulást.

 

IRÁNY A PETISSIMO