Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Fókuszban a kutyaegészség

Négylábú kedvenceink esetében, akárcsak az embereknél, előfordulhat a cukorbetegség. Ez a probléma azonban jóval ritkább, legtöbbször az uszkárok, tacskók, terrierek és spitzek betegedhetnek meg. De honnan lehet tudni, hogy cukorbeteg a kutyánk? Mik lehetnek a kiváltó okok, milyen tünetek vannak és mit tehetünk gazdiként?

 

A kiváltó okok

A cukorbetegségnek számos oka lehet, amelyek különböző mértékű kockázatot rejtenek. A legfőbb indok az elhízás, de emellett egyes hormonok túlsúlya és környezeti hatások elvezethetnek a problémához.

 

A cukorbetegség tünetei

A betegséget alapvetően az inzulin hiánya okozza, ami glükóz-anyagcsere zavart eredményez. Ennek a kezdeti időszakban nem igen mutatkoznak feltűnő jelei, de ha a probléma komolyabbra fordul, akkor súlyos következményei is lehetnek.
Az ún. egyszerű cukorbetegség jele, ha a kutya a szokásoshoz képest többet iszik, megnövekszik az étvágya, és igen változó a testsúlya. Ilyenkor általában a bundája fénytelenné válik, szőrhullás alakul ki, valamint korpásodás is jelentkezhet. Ha a betegség tovább erősödik, a kutya látása romlik, ami gondot okozhat a mindennapi sétálásban és a navigációban is.
Létezik a cukorbetegségnek egy komplikált formája is, amelynek súlyosabb tünetei vannak. Ilyenkor ugyanis a korábban felsoroltak mellett levertség, súlyos kiszáradás, hányás, fokozott lihegés és szapora légzés is megfigyelhető.
Amennyiben a cukorbetegség tovább súlyosbodik, mozgászavar, görcsök, nyugtalanság, végül eszméletvesztés és kóma is kialakulhat.

 

Hogy mit tehetünk gazdiként?

Rendkívül fontos, hogy időben észre vegyük az árulkodó jeleket – ehhez elengedhetetlen, hogy ismerjük a saját kutyánkat és elegendő időt töltsünk vele. Kövessük figyelemmel a mindennapjait, így könnyedén feltűnhet, hogy a szokásostól eltérő módon viselkedik. Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz, hogy a kivizsgálás során kiderülhessen ha a probléma van.

Amennyiben a klinikai vizsgálatok megerősítik, hogy a kutyánknak cukorbetegsége van, akkor szigorúan és következetesen be kell tartanunk az inzulinterápiát és diétát. Rendszeres ellenőrzésre is el kell vinni a kutyánkat, hogy így mindig pontos képünk legyen az aktuális állapotáról és a szükséges inzulin mértékéről.

 

IRÁNY A PETISSIMO