Macska

Gyógyító dorombolás, avagy a terápiás macskák pozitív ereje

Rengeteg cica alkalmazható terápiás jelleggel, mert a jelenlétükkel pozitív hatást képesek kiváltani az emberek kedélyállapotában. Habár a köztudatban leginkább a kutyusok, illetve a lovak kapcsán ismert ez a fajta képesség a gyógyításra, manapság egyre többen vetik be eredményesen a macskákat is hasonló célokra.

Joggal adódik a kérdés, hogy miben rejlik a cirmosok gyógyító ereje, egész pontosan mely fajtákat lehet terápiás jelleggel foglalkoztatni és mire érdemes figyelni az alkalmazás során. Rövid bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni.

 

Miért alkalmasak a macskák is terápiás jellegű feladatokra?

A cicusok rendszeres jelenléte bizonyítottan pozitív hatást képes gyakorolni a különböző testi, illetve lelki panaszok esetén is. A különleges gyógyító erejüket mára már számtalan kísérlet és tanulmány is bizonyítja.

Rövidebb ideig tartó felépülés volt például tapasztalható olyan esetekben, amikor a nagyobb műtétek, vagy fertőzések után lábadozó személy közvetlen közelében rendszeresen ott tartózkodott egy cirmos is.

A macskák közelségének hatására emellett kevesebb idegeskedés, alacsonyabb vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kisebb valószínűsége, illetve erősebb immunrendszer volt megfigyelhető. Mindemellett a különféle lelki bajok, a depresszió vagy a szorongás legyőzésére is nagyobb esély mutatkozik a cirmos hathatós közreműködésével.

Na de mi az ő titkuk, minek köszönhető a különleges gyógyító erejük?

Egyrészt nagyon sok cicus rendelkezik kiváló empatikus képességekkel. Vagyis képesek tökéletesen ráérezni arra, hogy mikor közelítsenek az emberekhez, mikor mutassák ki a szeretetüket, illetve mikor szerettessék magukat.

Emellett pedig akad a cicák eszköztárában egy különleges fegyver, mégpedig a dorombolás. Amikor ugyanis a pihe-puha cica dorombolni kezd a lábaknál, annak hatására nincs az a testi vagy lelki baj, ami ne enyhülne meg egy kicsikét.

 

Milyen típusú macskák alkalmasak a leginkább a terápiás célokra?

Konkrét faji, vagy mérettel kapcsolatos szabályok nincsenek arra vonatkozóan, hogy pontosan melyik cicust érdemes terápiás célokra alkalmazni. Ez sokkal inkább függ az állat személyiségétől, illetve az emberekhez kapcsolódó viszonyától.

A legfontosabb, hogy a cica legyen kedves, barátságos. Csakis akkor lesz ugyanis képes jó hatással lenni a körülötte lévőkre, hogyha szívélyesen viszonyul hozzájuk és keresi a társaságukat. Főként az egészségügyi, illetve lelki problémákkal küzdők esetében van fokozott jelentősége annak, hogy a cirmos saját elszántából keresse a kontaktust.

A barátságos természet mellett szintén nagy jelentősége van a türelemnek és az elfogadásnak. A beteg gyermekek és felnőttek ugyanis nem mindig tudnak kellő magabiztossággal nyúlni az állat felé. Ez egy kiegyensúlyozott, szelíd és nyugodt macskát nem fogja kibillenteni az egyensúlyából.

Emellett pedig meg kell tanulnia elfogadni a normál háztartástól eltérő közeget is. A terápiás macskákat gyakran kórházakban, vagy különféle betegotthonokban alkalmazzák, ami számos ingert hordoz magában. Sokkal több az ember, nagyobb a zaj és a forgalom, amit a cicának meg kell tanulnia elfogadni és elviselni a hatékony gyógyítás érdekében.

 

Miként alkalmazható egy macska terápiás célokra?

Az első és legfontosabb teendő arról meggyőződni, hogy a cicus megfelel-e a fent említett kívánalmaknak. Csakis akkor fog ugyanis gyógyító hatást eredményezni a közelsége, ha valóban barátságos, szelíd és emberszerető.

Természetesen arra is figyelmet kell fordítani, hogy a másik fél miként viszonyul az állatokhoz, azon belül is a macskákhoz. Csakis akkor fogjunk hozzá az egymással való megismerkedésnek, majd pedig a terápiának, hogyha mindkét félen látszik a kellő nyitottság a módszer iránt.

Az első időszakban pedig célszerű folyamatosan ott lenni velük, figyelni a reakciókat és segíteni, hogy minél könnyebben menjen az összeszokás.

 

IRÁNY A PETISSIMO!