Kutya

Ha mopsz van a háznál, a jókedv garantált

A mopsz egész nyugodtan viselhetné magán a kutyafajták mókamestere címet is. A gazdájához rendkívüli módon ragaszkodó, bohókás és imádni való kutyus könnyen az ember szívébe képes lopni magát. Rövid bejegyzésünkben a legfontosabb tulajdonságait, illetve jellemzőit mutatjuk be.

 

Egy szerethető és bohókás személyiség

Sokszor már csak attól is jobb kedvünk lesz, ha vetünk egy pillantást a mopsz bohókás megjelenésére. A zömök testalkathoz és a szokatlanul rövid orrhoz ugyanis egy roppant energikus, emberszerető és játékos személyiség társul, aki mindig igyekszik jókedvre deríteni a gazdit.

Egész nyugodtan hívhatnánk akár a kutyafajták mókamesterének is. Ennek megfelelően igényli és követeli is a maga számára a figyelmet, egy kis bohóckodásért pedig még véletlenül sem kell a szomszédba mennie.

Gazdiként ennek köszönhetően sosem kell majd mellette unatkoznunk. Az együtt töltött időre sokkal inkább az önfeledt játék, a móka és a kacagás lesz a jellemző. Mivel az agresszió, vagy akár az ugatás sem megszokott nála, ezért gyermekek mellé is ideális háziállat lehet.

 

A megfelelő étrend és ápoltság kiemelt fontossága

Természetesen minden egyes kutyánál fontos a megfelelő étrend kialakítása, a mopsz kapcsán viszont ennek még inkább kiemelt jelentősége van. A rendszeres odafigyeléssel ugyanis a kedvenc folyamatosan tápláló eledelt fogyaszthat, miközben a nemkívánatos testsúly is elkerülhetővé válik.

Érdemes a számára úgy megválogatni a finom falatokat, hogy a kutyus aránylag sok húst, kevesebb zöldségfélét, illetve annál is kisebb mennyiségű gabonafélét vigyen be a szervezetébe. Emellett célszerű törekedni a cukor teljes mellőzésére, mert rajta sajnos gyorsan jelentkeznek a plusz kilók.

Persze nemcsak a kedvenc számára biztosított eledel összetételének és tartalmának van komoly szerepe az egészség hosszútávú megőrzése kapcsán. Ezen kívül az etetés időpontját, valamint a kiszabott adagok méretét is érdemes tudatosan megválasztanunk.

A mopsz napi adagját érdemes három egyenlő adagra bontani, és minden egyes nap ugyanabban az időben odaadni neki. Ezáltal meg fogja szokni az étkezések időpontját, emellett pedig a túletetés sem lesz majd probléma.

Az etetés tudatos módja mellett az ápolás fontosságáról se feledkezzünk meg. Mivel a kutyus szőre viszonylag sűrű növésű, ezért igyekezzünk azt mindig kifésülni és tisztán tartani. Ezen kívül lehetőségeink szerint játsszunk és foglalkozzunk vele sokat, mert ő bizony rendkívül emberbarát, energiától duzzadó kutyafajta, aki igényli a törődést.

 

Fontos tudni, hogy a mopsz számára a légzés olykor nehézkes lehet

A mopsz kutyusok legnagyobb része időnként légzési nehézségekkel küszködik. Ennek elsősorban az az oka, hogy a rövid kis orra meglehetősen beszűkíti a légcsatornát. Neki sajnos ezzel a hátránnyal kell élnie, és optimális esetben erről a gazdi sem feledkezik meg.

Ennek megfelelően a közös séták alkalmával nem árt gyakrabban pihenőket beiktatni. Pláne szükség van erre olyankor, amikor a nyári nagy melegben a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik. A fokozott terhelés hatására a mopsz kis teste könnyen túlhevülhet, ami szélsőséges esetekben akár az életét is veszélyeztetheti.

A rövid orr miatt beszűkülő légcsatorna hatását emellett éjszakánként vehetjük észre, amikor kedvencünk elalszik. Ezt ugyanis az esetek döntő többségében ritkán teszi csendben. A legtöbb mopsz hangosan szuszog, és bizony sok esetben horkol is álmában.

Egyszóval ha azt fontolgatjuk, hogy a következő házi kedvencünk egy mopsz lesz, néhány furcsa tulajdonsággal mindenképp számolnunk kell.A legtöbb gazdi azonban szerencsére könnyen megszokja ezeket és hamar megtanul mosolyogni rajtuk.

 

IRÁNY A PETISSIMO!