Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Ha támad a vírus – Szopornyica, a kutyák ellensége

A kutyusok körében terjedő vírusos megbetegedés a szopornyica, ami elsősorban a légutakat, valamint a gyomor- és béltraktust támadja meg. Emellett azonban bőrelváltozásokat, valamint idegrendszeri problémákat is okozhat, éppen ezért a tünetek észlelésekor azonnal gondoskodnunk kell az állat kezeléséről.

 

De mik lehetnek a figyelmeztető jelek?

A betegség általában meglehetősen gyorsan lezajlik, ezért olykor egyik pillanatról a másikra alakulhat ki komoly probléma. A kutyus testhőmérséklete kezdetben hirtelen megugrik, és akár az igen súlyosnak számító 41°C-ot is elérheti. Ez az állapot azonban nem tartós, átmenetileg hol csökken, hol újra megnövekszik. Emellett szintén tünetként jelentkezhet az orrfolyás és a kötőhártyagyulladás. További árulkodó jelek lehetnek gennyesen váladékozó szem vagy orr, a hasmenés, a hányás vagy a torokgyulladás. A kutyusokat nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megviseli a betegség, általában levertek, kedvetlenek és étvágytalanok lesznek.

 

És ha szemet hunyunk a tünetek fölött, akkor még rosszabb helyzet is kialakulhat.

Ha a vírus már régóta támadja a szervezetet, akkor a talppárnák és az orrtükör megkeményedhet, repedezetté válhat. Még rosszabb esetben idegrendszeri gondok is előfordulhatnak, nem ritka a rángógörcs, a bénulás és a tompultság.
A szopornyicához nem egyszer baktériumos szövődmények is kapcsolódhatnak, a tüdő-, bél- vagy gyomorgyulladás pedig az állat halálához vezethet.

 

Hogyan előzhetjük meg a betegség kialakulását?

A betegség védőoltásokkal megelőzhető, kölyökként 2-3 hetes időközönként kétszer érdemes vakcinázni az állatot, majd ezt követően elég az éves rendszerességű emlékeztető oltás.
Emellett azonban ajánlott fokozottan figyelni a mindennapokban is, ugyanis a szopornyica kórokozója váladékkal terjed. A kilehelt pára, az orrváladék vagy akár a vizelet egyaránt veszélyeztetheti a kutyusok egészségét. Éppen ezért ügyeljünk a saját tálkára, a tiszta eszközökre, valamint a környező állatok tüneteire.

 

Mit tegyünk, ha megfertőződött a kutyánk?

A szopornyica kezelése a tünetek és a szövődmények orvoslásából áll – a keringés támogatása mellett általában antibiotikumos kúrát javasolnak.

A kutyusok megbetegedését az egész család megérzi, hiszen a kis kedvencek lelkileg is nehezen viselik a szopornyica vírus támadását. Éppen ezért mindenképp gondoskodjunk a megelőzésről, a kezelés során pedig ügyeljünk az állat lelki támogatására is.

 

IRÁNY A PETISSIMO