Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Ha veszélyben a kutyaélet

Vannak lassan kialakuló betegségek, amelyekről a tünetek időben értesítik a kutyatulajdonosokat, így bőven van idő gondoskodni a négylábú kedvencről. Akad azonban olyan probléma, amely hirtelen alakul ki, és legalább ugyanolyan gyorsan is kell rá reagálni, mert komolyan veszélyezteti a kutyus egészségét és életét.

Ilyen gond a gyomorcsavarodás

Rendkívül fontos szót ejtenünk erről, hiszen hirtelen alakul ki, és rendkívül veszélyes a kutyusokra nézve. Egy külföldi felmérés kimutatta, hogy a daganatos megbetegedések után a gyomorcsavarodás a második leggyakoribb halálok a négylábúak körében. A tünetek alapján azonban felismerhetjük, és így gyorsan reagálhatunk a megváltozott helyzetre – ezzel segítve a kis kedvencünket.

 

Miért alakulhat ki ez a probléma?

A gyomorcsavarodás többnyire étkezés után jelentkező probléma. Jellemző, hogy a kutyus megeszi a betevő falatot, iszik rá vizet, majd máris játszani kezd – ugrál, hempereg, kergetőzik, ugrál és ugat. A tápláléktól és folyadéktól súlyos gyomor mindezek miatt átfordul, és az emésztéskor keletkező gázok nem tudnak távozni. Ennek hatására a gyomor felfújódik, olyan lesz akár egy nagy labda.

 

És mi azonnal tudhatjuk, hogy gond van, ha

  • 1-2 órával a táplálkozás után a kutya hasa megduzzad, és felfúvódik akár egy lufi.
  • a kutyus nyugtalan és folyamatosan a helyét keresi.
  • a kis kedvencünk elfekszik, nyálzik, öklendezik, vagy hányni próbál.
  • több óra elteltével a kutya csak fekszik, liheg és nyálzik.

 

Hogy mi a teendő?

A időtényező rendkívül fontos, az állat életét menthetjük meg, ha időben észleljük a problémát. Azonnal állatorvoshoz kell szállítanunk a kutyát, ugyanis minél hamarabb kerül sor műtétre, annál nagyobb a túlélés esélye. Ha ugyanis már sok idő telik el, és a kutyának sokat romlanak a keringési és légzési paraméterei, akkor igen kockázatos lehet a beavatkozás.

 

Mindezek miatt rendkívül fontos tehát a megelőzés

A gyomorcsavarodásra hajlamos fajták (többnyire nagytestű, keskeny mellkasú kutyák) esetében javasolt napi két részletben adni a táplálékot, így az állat nem eszik egyszerre túl sokat. Táplálkozás után pedig mindenképp biztosítsunk pihenőidőt az állat számára, és csak néhány óra elteltével hívjuk őt játszani vagy sétálni.

 

IRÁNY A PETISSIMO