Kutya

Három érdekes dolog a csivavákról, amit eddig talán Te sem tudtál róluk

Bátran kijelenthetjük, hogy a csivava világ egyik legfurcsább, egyben legmegosztóbb kutyafajtája. Világszerte gazdik ezrei imádják, mások azonban kissé idegenkednek tőle, épp mérete, és vélt vagy valós természete miatt. Utóbbiak azonban talán nem is tudják, mennyire érdekesek és szeretnivalóak lehetnek ezek az apró termetű ölebek, akik minden temperamentumosságuk ellenére is kiváló társak lehetnek a mindennapokban.

Most hoztunk nektek néhány olyan, érdekes tényt, melyeket talán még Te sem tudtál kedvenc, kisnövésű kutyafajtádról!

 

A világ legkisebb termetű kutyafajtája

A csivavák a kutyák sorában abszolút rekorderek, ha termetről beszélünk. Legtöbbjük alig nő nagyobbra 20 centiméternél, súlyuk pedig sok esetben alig haladja meg a 2,5-3 kilogrammot. Nem véletlen, hogy az aprósági világrekordot felállító eb is egy csivava, aki alig 9,5 centis magasságával nem csupán extra kicsi, de extra cuki is egyben!

Méretük ellenére azonban érdemes tudni róluk, hogy meglehetősen temperamentumos, harcias kutyák. Ezért érdemes vigyázni velük, hiszen önmaguknál sokkal nagyobb állatokat is képesek megugatni, vagy élesebb helyzetben megtámadni!

 

A kutyabirodalom apró kis géniuszai

Tudtad, hogy az összes kutyafajta közül a csivavák agya a legnagyobb? Természetesen abban az esetben, ha testük méreteihez viszonyítunk, arányosan a többi kutyafajtával. Valóban okosak, és könnyen idomíthatók, azonban meglehetősen nehezen nevelhetők a szobatisztaságra. Ez viszont egyáltalán nem értelmi képességeik korlátaiból fakad, csupán abból, hogy testük méretével arányosan húgyhólyaguk mérete is kisebb. Így a nagyobb testű kutyáknál gyakrabban van szükségük arra, hogy elvégezhessék, amit el kell végezniük.

 

Mexikói szent állat, melyet Kolumbusz hozhatott Európába

Az első csivavát az Egyesült Államokban 1904-ben regisztrálta a kutyatartók szövetsége. Azonban az apró négylábú története ennél jóval régebbre, és némileg messzebbre nyúlik vissza. Mára már tudjuk azt, hogy a csivavák nagy valószínűséggel Mexikóból származnak, ahol az azték és tolték törzsek szent állatként tartották számon ezeket a kistermetű ebeket. Azonban az, hogy hogyan jutottak el Európáig, és milyen utat jártak be ezalatt az idő alatt, már kevésbé tiszta, még a kutatók számára is.

A legtöbben azonban Kolumbusz Kristófnak tulajdonítják meghonosításukat, aki egy, a spanyol királynak írt levelében tesz említést az „apró termetű kutyákról”. A témával foglalkozó szakemberek éppen ezért tartják lehetségesnek, hogy Amerika felfedezője volt az, aki utazásáról visszatérve magával hozhatta ezeket a kedves kis négylábúakat, egészen az „öreg kontinensig”.

 

IRÁNY A PETISSIMO!