Egészség,  Kutya

Kennel köhögés – hogyan előzzük meg?

A kellemetlen száraz, már-már fojtó köhögés nemcsak az embereket, hanem bizony a kutyákat is sújthatja. A kennel köhögés főként azon ebek számára jelent veszélyt, akik sokat tartózkodnak más kutyusok társaságában. Rövid bejegyzésünkben a betegség megelőzésében, illetve hatékony kezelésében igyekszünk segítséget nyújtani.

 

Egész pontosan mi az a kennel köhögés?

A kennel köhögés egy felső légúti megbetegedés, ami a kutyák egészségére jelent veszélyt. Az időjárás jelentős lehűlésével ugyanis nemcsak mi emberek fázhatunk meg, hanem a négylábú kedvenc is könnyen elkaphat egy vírust.

A betegség érdes, száraz, és sokszor görcsös köhögéssel jár, aminek a hatására a kutyus étvágyát veszti, legyengül és rosszabb esetben enyhén lázas állapotba is kerül. Ezután eltarthat akár egy vagy két hétig is, mire ismét mentes lesz a tünetektől, és újra erőre kap.

A kennel köhögés jóindulatú megbetegedésnek tekinthető, de nem árt odafigyelni arra, hogy a négylábú állapota ne romoljon. A túlságosan legyengült immunrendszer esetében ugyanis akár még tüdőgyulladás is lehet belőle.

A betegséget több kórokozó együttes hatása váltja ki, és az egymással érintkező ebek között nagyon gyorsan terjed. Ezért is alakul ki sokkal könnyebben olyan körülmények között, ahol sok kutya tartózkodik egy helyen. A menhelyek, kutyaiskolák és nagyvárosi futtatók számítanak tehát elsősorban olyan helynek, ahol a betegség gyorsan terjedhet.

A hűvösebb időszak beköszöntével tehát nem árt megerősíteni a kedvenc immunrendszerét akkor, ha viszonylag gyakran érintkezik más ebekkel.

 

Mit tehetünk a kennel köhögés megelőzése érdekében?

Más betegségekhez hasonlóan ezt a kórt is jobb megelőzni, mint akkor kezelni, miután már kialakult. A kulcs pedig az, hogy az eb immunrendszere minél erősebb legyen. Ezzel lehet ugyanis elérni, hogy ellenállóbbá váljon a szervezetét megtámadó kórokozókkal szemben.

Létezik egyébként olyan védőoltás, amelynek az alkalmazása kifejezetten a kennel köhögés megelőzése érdekében javasolt. A kórnak viszont meglehetősen sokféle változata létezik, ezért 100%-os védelmet még maga az oltás sem képes garantálni.

Fontos azt is tudni, hogy a betegségnek van egy 14 napos lappangási ideje. Ezért sok négylábú már akkor hordozó lehet és érintkezhet más kutyákkal, amikor még csak nem is látszanak rajta a betegség tünetei. Emiatt még inkább felértékelődik az ellenálló képesség szerepe.

Gondoskodó gazdiként a legfontosabb a folyamatos odafigyelés. Ennek fokozott jelentősége van akkor, ha a kutya viszonylag gyakran találkozik más ebekkel.

Biztosítsunk a számára megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, folyamatosan figyeljük az egészségi állapotát és tegyük meg a kellő intézkedéseket, ha valami nincs rendben.

 

Mit tegyünk, ha a kutya már elkapta a vírust?

Hogyha egyszer csak makacs és fulladozó köhögést, orrfolyást, tüsszögést vagy könnyező szemeket tapasztalunk a család kedvencénél, akkor kezdhetünk gyanakodni. Amennyiben mindez levertséggel és csökkenő étvággyal is együtt jár, akkor a diagnózis jó eséllyel kennel köhögés.

Ahogy azt már fentebb említettük, alapvetően egy jóindulatú megbetegedésről van szó, tehát nagyobb ijedségre nincsen semmi ok. Első körben érdemes ellátogatni az állatorvoshoz és vele is megvizsgáltatni a kutyust.

A különféle antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és köhögéscsillapítók jellemzően enyhíteni szokták a tüneteket. Rásegíthetünk még a jótékony hatásra azzal, ha naponta egyszer vagy kétszer egy teáskanálnyi mézet is adunk az ebnek.

Csodát nem érdemes várni egyik napról a másikra, mert a kennel köhögés lassabban hagyja csak el a szervezetet. Ha már észleljük a tüneteket, akkor is várjunk még néhány napot, mielőtt a kutyát újra a futtatóba vagy az iskolába visszük. Így meg tudjuk növelni a sikeres gyógyulás esélyét.

IRÁNY A PETISSIMO!