Kutya

Híres kutyák #1.– RinTinTin, a németjuhász, akiért a fél világ rajongott

Ha a világ leghíresebb kutyáiról beszélünk, legtöbbünknek az a négylábú sztár ugrik be elsőként, aki az 1900-as évek első felében filmszínészként hódította meg a világot. A híres németjuhász, RinTinTin karrierjét katonai mentőkutyaként kezdte, különleges tehetségére pedig a háború után a hollywoodi álomgyár producerei is felfigyeltek.

 

Elhagyott kiskutyából népszerű színész

1918-ban, az I. világháború sötét idejében néhány amerikai katona egy kölykeit ápolgató németjuhász szukára bukkant egy francia város romjai közt. A járőrök megsajnálták és befogadták a védtelen állatokat.

A csoport egyik tagja, Lee Duncan pilóta olyannyira megkedvelte őket, hogy rögtön két kiskutyát, egy kan és egy szuka kölyköt is magához vett, akiket RinTinTinnek és Nanette-nek keresztelt. Nanette, a lánytestvér sajnos egy szerencsétlen betegség miatt idő előtt elpusztult, így nem hagyhatta el Duncannel Európát. A kisfiú, RinTinTin azonban gazdájával elutazott az ígéret földjére, ahol szakszerű kiképzésben részesült, és valódi katonai mentőkutya vált belőle.

A négylábút gazdája 1922-ben benevezte egy vetélkedőre, amit elsőre nem sikerült megnyernie, RinTinTin azonban második megmérettetésén, egy ugróversenyen már brillírozott. Ezt a versenyt a televízió is rögzítette, a fiatal németjuhász tehetsége pedig többeket is elkápráztatott. Olyannyira, hogy az ugróverseny nem csak az első helyezésért járó díjat, de némi utánajárás után az első kisfilmes szerepeket is elhozta RintinTin számára.

 

Engedelmessége tette sztárrá

A kutya első szerepét egy gyakorlatilag beugrósként, egy farkas helyett alakította. A stáb a vadállattal képtelen volt rögzíteni a tervezett jelenetet, így egy engedelmesebb jószágra volt szükségük. Ekkor jött a képbe RinTinTin. A felvétel olyannyira jól sikerült, hogy a kutyát rögtön ezután le is szerződtették, és élete során főszerepek egész sora várt rá hollywoodi produkciókban.

A kutya a Warner Brothes 26 filmjében szerepelt, gazdájának pedig heti 6000 dolláros gázsi ütötte a markát négylábú barátja tehetségéért. RinTinTin olyan népszerű volt a maga idejében, hogy rajongói levelek ezrei árasztották el. A filmstúdióban pedig külön szakácsa volt, akinek feladata az volt, hogy naponta elkészítse a kutya kedvenc ételét, a vesepecsenyét, amit a németjuhász általában klasszikus zene mellett szeretett elfogyasztani. Filmjei mellett pedig, bármennyire furcsán is hangzik, de RinTinTin egy saját rádiójátékban is szerepelt, mely nemes egyszerűséggel a Wonder Dog, azaz a Csodakutya címet viselte.

 

Tehetségét utódai örökölték

RinTinTin tizennégy évesen, Beverly Hills-ben hunyt el, ám szülőföldjén, Franciaországban helyezték örök nyugalomra. A kutya rengeteg sztár mellett a hollywoodi hírességek sétányán is helyet kapott, ahol saját, névre szóló csillaga van. Tehetségét pedig utódai örökölték, akik kisebb-nagyobb szerepekben szintén a kutyás filmek sokak által kedvelt szereplői voltak.

Tagadhatatlan, hogy a híres németjuhász nem csak saját korában számított kiemelkedő jelenségnek, hiszen hatása a filmiparban még ma is érezhető. RinTinTin nevéhez tulajdonképpen egy teljes zsáner stabil megalapozása köthető, hiszen ha ő nem lett volna, talán napjainkban egészen máshogy néznének ki a kutyás, állatos filmek.

 

IRÁNY A PETISSIMO!