Kutya

Híres kutyák #4 – Jaytee Milan, a szélvészgyors agár

A versenypályán elért sikereinek köszönhetően Jaytee Milan híre már-már Overdose féle magasságokba emelkedik. A két éves kan agár valódi üstökösként robbant be az agárversenyek hazai közegébe, miután Molnár Károly ügető- és agártulajdonos megvásárolta őt az angol tulajdonosától.

A vele kapcsolatos ambíciók pedig egészen nagyratörők. Az Európa Derby győztesétől újdonsült gazdája azt várja, hogy nemcsak a hazai megmérettetéseken fog fényes sikereket elérni, de neves külföldi versenyeken is pozitív hírét viszi majd a Magyarországon felkészített agaraknak.

 

Amit Jaytee Milan kapcsán tudni érdemes

Jaytee Milan egy két éves kan agár, aki egészen különleges tehetséggel rendelkezik a versenyzés terén. Pontosan ezt a hihetetlen potenciált látta meg benne Tenczel Gábor tréner ajánlására Molnár Károly is. Mivel az agár eladó státuszban volt, így újdonsült tulajdonosa kapva kapott a lehetőségen, és megvásárolta.

Ami a származását illeti, Jaytee Milan meglehetősen jó géneket örökölt, kitűnő ősökkel rendelkező agárnak számít. Az apja olyan amerikai tenyésztésű kan, aki egyrészt remek versenyző, másrészt nagyszerű örökítő is.

Anyai ágon egy ír tenyésztésű szuka génjeit volt szerencséje megörökölni.  Az anya egyébként túlságosan sok versenyen nem vett részt, mivel meglehetősen gyorsan a tenyésztésbe került. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy Jaytee Milan rengeteg előnyös tulajdonságot örökölt mindkét oldalról.

 

Amitől Jaytee Milan kiemelkedik a többi versenyagár közül

Tenczel Gábor trénerjellemzése is egyértelművé teszi a számunkra, hogy egyáltalán nem egy hétköznapi versenyagárról beszélünk.

Véleménye szerint Jaytee Milan már a küllemét tekintve is nagyban különbözik az átlagtól. Sem a formája, sem pedig az alkata nem számít ugyanis hétköznapinak. Egészen karakteresen fest mára fejformája is, egy sajátságos szakkifejezéssel élve úgy is lehet fogalmazni, hogy száraz feje van.

Tenczel Gábor szavaival élve az agarat látva az a benyomásunk támadhat, mintha éppen egy régi festményen ábrázolt csodás teremtményt volna szerencsénk szemlélni. Ráadásul a páratlan küllemhez valódi küzdőszellem is társul.

Edzője azon a véleményen van, hogy Jaytee Milan jellemét tekintve igazi versenyző. Nagyon komoly menni akarás, munkakedv és versenyszellem dolgozik benne.

Rendszerint óriási elánnal rohan a zsákmányért. Példának okáért, amikor a műnyulat szájkosár nélkül fogja meg, akkor azt alig lehet tőle elvenni. Pontosan emiatt kell vele óvatosan bánni a versenyeket megelőző periódusban, mert villámgyorsan képes túlhajtani magát.

A tréner szerint egyébként meglehetősen könnyű vele együtt dolgozni, mert az átlagosnak számító edzésmunka tökéletesen megfelel a számára. Emellett pedig legtöbbször egyértelmű jeleket ad arról, hogy éppenséggel mire is van szüksége.

 

Mik lehetnek a távlati célok Jaytee Milan esetében?

Az eddigi eredményeit látva nem kérdés, hogy a hazai mezőnyből abszolút kiemelkedik, emellett pedig nemzetközi viszonylatban is képes megállni a helyét. Ezzel természetesen a tulajdonos, illetve a felkészítő is pontosan tisztában van.

Angliában korábban az úgynevezett nyílt osztályban rendezett versenyeken indult. Az egyöntetű szakmai vélemény alapján azonban megfelelő tréninggel és odafigyeléssel elérhető a szintlépés is. Az egyértelmű cél az, hogy Jaytee Milan Derby-osztályos agárrá váljon.

Egyébiránt a Kincsem Park környezetében felépülő multifunkciós Nemzeti Agár Stadion átadása nagyot lendíthet a körülményein, és a folyamatos fejlődésén is. Távlati tervként az Ír Derby van még képben Jaytee Milan részére.

Természetesen a megfelelő kondíció fenntartása addig is kulcsfontosságú, ezért jó eséllyel részt fog venni további versenyeken is. Aki még nem látta tehát száguldani a pályán, annak mindenképpen javasoljuk, mert páratlan élményt kínál.

 

IRÁNY A PETISSIMO!