Egészség,  Macska,  Tanácsok

Hogyan segítsd átvészelni cicádnak a nyári kánikulát?

A júniusban beköszöntő hőség általában mindnyájunkat képes megviselni. Ráadásul nem csak mi, emberek szenvedünk ilyenkor a forróságtól. Az időjárás cicánk szervezetét sokkal jobban leterheli, és ha nem figyelünk rá oda eléggé, komoly egészségügyi problémákat is előidézhet.

Éppen ezért fontos, hogy harminc fok feletti hőmérséklet esetén segítsünk kedvenceinknek átvészelni a forró, száraz nyári napokat.

 

Friss ivóvíz, minden körülmények közt

A cicatulajdonosok nyilván tudják, hogy a macskák nem a túlzott mértékű vízfogyasztásról híresek. A legtöbb cica az esetek többségében keveset iszik, nyáron természetes módon azonban megnövekszik az igény a hidratációra. Ez nem véletlen, hiszen a kiszáradás komoly keringési zavarokat és veseproblémákat is előidézhet, hosszabb távon pedig könnyedén lehet akár végzetes is.

Ne hagyjuk, hogy kedvencünk dehidratált állapotba kerüljön, és ügyeljünk arra, hogy táljában mindig legyen friss, hűvös víz, ha kell, akár a lakás több pontján is. Cicánk itatójába nyugodtan dobhatunk néhány jégkockát is, hiszen ezáltal nem csak hidegebb lesz a benne lévő víz, de a szőrös kis vadász érdeklődését és is hatékonyan felcsigázhatjuk az úszkáló jégdarabokkal.

A hagyományos itatótálkánál még jobb megoldást jelent a gravitációs elven működő önitatók használata. A Petmate által gyártott önitatók kiváló védelmet nyújtanak a hagyományos macskatálakat gyakorta megtámadó baktériumok és gombák ellen, és a vizet is képesek hosszabb ideig frissen, hűvösen tartani kedvencünk számára.

A mindig tiszta, friss víz porciózására a Torus cserélhető aktív szén szűrővel ellátott vízadagoló edényei is jó megoldást jelentenek. A kétféle kiszerelésben kapható itatókba épített, cserélhető filter egy hónapig képes arra, hogy tisztán, frissen, baktériumoktól mentesen tartsa a kedvencünk táljába kerülő vizet, ezután az idő után pedig gyorsan és könnyen, házilag is cserélhető.

 

Ne hanyagoljuk a rendszeres étkezést

A forróságban kedvencünk étvágya általában csökken, és a nyári kánikula gyakorta járhat hirtelen testsúlycsökkenéssel is. Ettől nem kell megijednünk, hiszen a hőségben a testtömeg minimális ingadozása normálisnak számít. Mindig figyeljük oda azonban arra, hogy cicánk megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasszon, és ne gyengüljön le túlságosan a nyári forróságban.

Fontos továbbá, hogy táljában mindig kellő mennyiségű szárazeledel legyen, az alutasakos vagy konzerves tápot azonban lehetőleg ne hagyjunk sokáig benne. Az ilyen jellegű, nedves ételeket ugyanis a nagy melegben hamar megtámadhatják a baktériumok. A romlott étel kiváló táptalajt jelent a szaporodásukra, ha pedig kedvencünk eszik belőle, annak komoly gyomorprobléma, hányás és hasmenés is lehet a következménye.

 

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A hőguta ellen védekezni leginkább úgy lehet, hogy házi kedvencünket nem engedjük túlzottan forró, napsütötte helyekre. Ahol tudunk, biztosítsunk nedves, árnyékos pihenőt számára, és utazás során egyetlen percre se hagyjuk magára a felforrósodott gépjárműben.

Ha azonban figyelmetlenek volnánk, és a baj mégis megtörténne, tudnunk kell, hogyan kezeljük a hőgutával járó tüneteket. A macska testének túlmelegedése leginkább erős zihálással és rendkívül magas testhőmérséklettel jár, olykor pedig hányás, orrvérzés, vagy nyáladzás is előfordulhat.

Ilyen esetekben amilyen gyorsan csak lehet, hűvösebb helyre kell vinnünk az állatot, és azonnal meg kell kezdenünk testhőmérsékletének csökkentését. A hűvös, nedves ruha és a hideg fürdő is segíthet, azonban oda kell figyelnünk arra, hogy kedvencünket megóvjuk a túlhűtéstől.

Ha pedig az állat testhőmérséklete megközelíti a 40 ºC-ot, minél hamarabb állatorvosi ellátásban kell részesíteni.

 

IRÁNY A PETISSIMO!