Macska,  Tanácsok

Hogyan szabjunk gátat a macskaszőr-tengernek, avagy a macskák tavaszi vedléséről

Ahogy egyre melegebb lesz az idő, úgy kerülnek a szekrény mélyére a vastag, kötött pulóverek, a bakancsok és csizmák, valamint a nagykabátok. Ilyenkor azonban nem csak nekünk, hanem a kis kedvenceinknek is egyre melegebb lesz a vastag bunda– ők is igyekeznek tehát megszabadulni tőle.

 

És megkezdődik a tavaszi vedlés

Nem kell tehát aggódni a lakásban elszaporodó macskaszőr láttán, a cicánk nem beteg, csupán felkészül a nyári hőségre. Ebben pedig mi is segíthetünk neki, felelős gazdiként ügyelhetünk a bőre egészségére, és a fényes szőrzetének megóvására.

 

De mégis hogyan?

A vedlés időszaka 1-1,5 hónapig tart. Ez idő alatt a cicák megszabadulnak minden felesleges szőrszáltól, amiket a lakás különböző pontjain hullatnak el. Amennyiben szeretnénk megakadályozni az eluralkodó káoszt és nem kívánunk napjában többször is takarítani, akkor ideje kezünkbe venni az irányítást.

 

És a fésűt

A cicák rendkívül tiszta állatok, a napjuk nagy részét mosdással (és alvással) töltik. Érdes nyelvükkel könnyedén gyönyörűvé varázsolják a bundájukat, és eközben a kihulló szőrt is eltávolítják. Ezt a folyamatot segíthetjük a fésüléssel, és egyúttal gondoskodhatunk kis kedvencünk megjelenéséről és egészségéről is. Érdemes már fiatal korban hozzászoktatni a cicát a fésüléshez, így könnyedén megbarátkozik majd a folyamattal, sőt, hálás dorombolással üdvözli majd ezt a napi tevékenységet. Célszerű akkor megfésülni mikor álmos, így akár el is aludhat a folyamat közben. Ha nagyon ellenkezik, akkor lassan, fokozatosan próbáljuk meg hozzászoktatni, először csak egy-egy testrészét vegyük kezelésbe. Fontos, hogy ne tekintse a szőrkefét játéknak, mert hosszabb távon igen megnehezítheti a dolgunkat.

A hatékony munkához először gyengéden a növekedéssel ellentétes irányba fésüljük, majd folytassuk az ezzel megegyező irányban is. Legyünk óvatosak, ne húzzuk a cica szőrét, mert az állatok a tortúrát nem kedveskedéssel, hanem egy-egy karmolással fogják díjazni.

 

Ha szeretjük a kihívásokat

A legtöbb macska meglepő ügyességgel képes elkerülni a vizet, azonban előfordulhat, hogy nem árt egy kiadós fürdetés. Ez is segíthet a tavaszi vedlés folyamatában, tehát adott esetben érdemes lehet megpróbálkozni a fürdetéssel. Ügyeljünk a fürdővíz hőmérsékletére és válasszunk a cica számára ideális sampont, a sikeres folyamatot pedig néhány jutalomfalattal vagy egy kiadós játékkal ünnepeljük meg.

Mi kell még hozzá? Óvatosság és türelem 😀

 

És még néhány tipp

A vedlés kellemetlenségeit tovább csökkenthetjük, a megfelelő táplálkozással, a vitaminpótlással, a szabadban töltött idő növelésével, vagy egy kedves cica-fodrász segítségével.

 

ÁPOLÁS

FÜRDETÉS

IRÁNY A PETISSIMO