Egészség,  Kutya,  Tanácsok,  Táplálás

Hogyan változik a kutya etetési szükséglete a kor előrehaladtával?

Gazdiként a kedvencünk etetése rengeteg kérdést vet fel. A célunk természetesen a tökéletes összetevők biztosítása mellett az optimális adag eltalálása, amely mellett kutyánk képes lesz egy egészséges súly megtartására.

 

Az elválasztás után folyamatosan csökken az etetések száma

A kölykök elválasztása 3 hetesen veszi kezdetét és általában 6-7 hetes korukban fejeződik be. A kicsiket naponta 10-12-szer eteti az anyjuk, ebből kifolyólag az etetésre való áttéréskor jogosan merülnek fel kérdések. Kezdetben fontos, hogy naponta többször kis mennyiséget helyezzünk eléjük, ami 3 hónapos korukig 3-4 alkalmat jelent. A 4 és 6 hónapos kutyusok igénye két-három etetésre, ezt követően egy-kettőre mérséklődik.

 

Figyeljünk a túletetés elkerülésére

Az állatorvosok egy csoportja felnőttként a napi két étkezést tanácsolja, nagytestű fajtáknál kiemelten ügyelve a túletetés elkerülésére. Vegyünk például egy német dogot, aki 40-50 dkg-mal jön a világra, de 1 évesen már eléri a 60-70 kg-ot is. Amennyiben a táplálás során túl nagy mennyiségben, energiában, fehérjében gazdag étrendet nyújtunk neki, túl gyors lesz a növekedései üteme. Ezzel viszont a csontozat, illetve az ízületek nem tudnak lépést tartani. A jelenség nem marad következmények nélkül, hiszen emiatt már fiatal korban súlyos kötőszöveti, ízületi elváltozások alakulhatnak ki, ami a későbbiek során vagy elmúlik, vagy nem.

 

A mennyiséget több tényező határozza meg

A mennyiség meghatározása az életkor, testsúly, valamint a fizikai aktivitás alapján történik, ezek mentén a kicsi, a közepes és a nagy kategóriát különíthetjük el. Szerencsére ehhez nem kell bonyolult számításokba bonyolódnunk, ugyanis van olyan kalkulátor, ami a megadott tényezők alapján kiszámítja a kedvencünk számára ideális adagot. Ugyancsak segítséget nyújt ezzel kapcsolatban a táp csomagolásán feltüntetett mennyiség.

 

Változik az igény

A napi tápanyagigény az életkor előrehaladtával változik, ezért jó, ha ezeket a számokat rendszeresen ellenőrizzük. Minden kutyafajtának eltérő a növekedési üteme, ezért ha bizonytalankodsz, konzultálj az állatorvosoddal, aki megfelelő tanácsokkal tud ellátni. A napi mennyiségeket mindenképpen pontosan kell követned, a túllépés ugyanis a tápanyagfelvétel egyensúlyának felborulását, és plusz energia bevitelét eredményezi, ami végül zsírként raktározódik. Természetesen a mennyiségen túl a minőségről sem feledkezhetsz meg. A prémium kategóriás termékekkel nem tévedsz, ezek összetétele nagyban hozzájárul az optimális fejlődéshez.

 

IRÁNY A PETISSIMO