Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Így óvd meg a kutyád a hideg téltől

A tél beköszöntével nemcsak mi, hanem kedvenceink is meleg otthonra vágynak. A kényelmi szempontokon túl az életük múlhat a jól kialakított kutyaházon, hiszen ennek hiányában megfagyhatnak. A következő szempontokat figyelembe véve felkészülhetsz a zord körülményekre, így megelőzheted a bajt.

 

A hosszantartó zord idő veszélyes lehet

A tél elsősorban a rövid szőrű, szabadban tartott kutyák számára jelenthet veszélyt, ezért az igazi zord körülmények megérkezése előtt érdemes egy szélvédett, száraz kuckót kialakítani nekik. Alapvetően nincs okunk aggodalomra, mert a kutyák jól bírják a hideget, viszont a tartósan alacsony hőmérséklet megviselheti őket. Egy jól kialakított kutyaházzal a védelem mellett kényelmet biztosíthatunk kedvencünknek.

 

A méret kulcskérdés

A legjobb, ha széltől és esőtől védett helyen alakítjuk ki a kutyusunk lakhelyét. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, gondoskodjunk róla, hogy a talaj felett 5-6 cm-rel legyenek a ház lábai, például emeljük meg egy raklappal, így szabadon áramolhat alatta a levegő. A méretet a kutyához kell igazítani, vagyis ne legyen se túl kicsi, se túl nagy.Utóbbi azért jelenthet gondot, mert ezt az állat testmelege nem tudja kellően átmelegíteni. A bejáratot pedig úgy alakítsuk ki, hogy a kedvencünk lehajtott fejjel beférjen, mert a nem megfelelő méretű ajtó szintén csökkenti a felfűtés mértékét.

 

Szigeteld a házat kívül-belül

Ahogyan a saját, úgy a kedvencünk otthonának is fontos eleme a szigetelés, amelyet többféleképpen alakíthatunk ki. Az egyik a dupla falú ház építése fából, köztes anyagként használhatunk hungarocellt vagy szigetelőhabot. További védelmet jelent, ha szalmával vagy faforgáccsal béleljük ki a lakhelyet. A szőnyeg vagy pléd szintén jó ötlet, de ezeknél különösen ügyeljünk arra, hogy ne ázzon át, és bizonyos időközönként gondoskodjunk a cseréjéről. A küszöb kialakítására pedig az alom házon belül tartása miatt van szükség. Gondoljunk a tetőre is: ennek feladata a víz befolyásának megakadályozása. Ebből a szempontból a nyerges forma előnyösebb, mint a lapos tető.

 

Van, hogy kevés a kutyaház

Az óvintézkedések betartása ellenére az igazán kemény téli fagyok ellen egy jól kialakított kutyaház sem feltétlenül nyújt elegendő védelmet. Ez hatványozottan érvényes az idős vagy a beteg, legyengült immunrendszerű kutyusokra. Őket legalább éjszakára engedjük be egy meleg térbe, például az előszobába vagy a garázsba.

 

IRÁNY A PETISSIMO